Ukraina kommer tillbaka

Bara några dagar efter att de hade vunnit den nationella finalen "Vidbir" drog sig tv-bolaget UA: PBC ur årets ESC. Det var konflikten med Ryssland som gjorde att MARUV och låten Siren Song aldrig dök upp i Tel Aviv. 2020 ska dock Ukraina vara med igen, det är åtminstone planen.

Läs också:  Ukrainas floorfiller försvann lika snabbt som den kom (25/2)  ⇨

I samband med dramatiken i vintras meddelade UA: PBC att frånvaron inte skulle bli långvarig. Under förutsättning att det inte blev någon rysk seger i Israel var planen att återvända till Eurovision 2020 efter att först ha anordnat en nationell uttagning. Planen uppges fortfarande gälla nu när det står klart att det blir en resa till Nederländerna nästa år.

Statliga UA: PBC har sedan flera år låtit kommersiella STB anordna och tv-sända landets uttagningar under namnet "Vidbir". Något som de skulle göra fram till 2023 enligt avtal. Men efter årets trassel som ledde till tillbakadragande ganska sent på säsongen kan UA: PBC komma att tänka om.

Beskedet är att de ska se över avtalet. Tidigare år arrangerade UA: PBC nationella uttagningar på egen hand. Ukraina är en av tävlingens mest framgångsrika länder, sedan premiären för 16 år sedan har de vunnit två gånger och alltid kvalificerat sig för ESC:s finaler.

Kommentarer