Orange blir tema på nästa ESC-sida

Ingen tvekan här inte. Det blir brandgult tema på ESCsveriges specialsida ESC nästa år. Anledningen är enkel, färgen är symbolisk med det kommande värdlandet Nederländerna.

Ni har redan sett det holländska landslaget i fotboll klädda i orange och även i många andra sportevenemang. Fansen bär kläder av samma färg, från topp till tå. Men varifrån kommer det brandgula, dagens nationsflagga innehåller ju inga sådana nyanser alls utan bara rött, vitt och blått?

Det stämmer men det som i dag är rött var inledningsvis orange.
Det röda i den moderna och nuvarande flaggan var från början orange. En färg som bleknade och till slut blev rödaktig. Då det röda syntes bättre på flaggor som användes till sjöss på diverse fartyg beslutades att ända färgen på den översta delen av den horisontella trikoloren. En annan orsak var att brandgult förr i tiden var mer komplicerat att tillverka, då var rött mycket enklare att framställa. Vi talar om 1600-talet!

Associerar till apelsin
Ytterligare förklaringar till det orangea finns. Precis som Sverige är Nederländerna en monarki och dess kungahus härstammar från ätten "Oranje-Nassau". Än i dag styr denna ätt med kung Willem-Alexander i spetsen. Hans mamma drottning Beatrix, som för några år sedan abdikerade, är nog mer känd för de flesta.

På holländska betyder "Oranje" en färg mellan rött och gult men kan också associera till apelsin. Förutom själva frukten är det också benämningen för färgen orange.

Tulpaner är en annan typisk holländsk symbol. Brandgula sådana är förstås en extra betecknande bild av landet.

När 2020 års värdnation för Eurovision Song Contest stod klar dök orange snabbt upp som användbart tema i en eller annan form på vår specialsida. Inget snack liksom.

Håll koll på förvandlingen av sidan:

ESC

Kommentarer