Svenska Mellopärlor - del 1

I tider av nationaldagsfirande tänkte vi under två dagar servera några låtar som genom åren deltagit i de svenska uttagningarna. Låtarna som aldrig vann, ibland var de nära att göra det, ibland långt ifrån.

Dagens samling är från gångna tiders Melodifestivaler förutom i ett fall. Första bidraget är hämtat från "Eurovisionsschlagern - svensk final" som Mello då kallades. Helst vill man se rörliga bilder, men det är inte alltid sådana finns bevarade. Då får det istället bli en version hämtad från skivan rakt upp och ner.

1962: "När min vän" - Monica Zetterlund
Kom på 2:a plats med 74 077 poströster. Vann gjorde Inger Berggren med 102 327 röster:


1968: "Gå och göm dig, Åke Tråk" - Mona Wessman
Kom på 3:e plats med 15 poäng. Segern tog Claes-Göran Hederström hand om, 23 poäng. Videon kommer från den sista Åsa Nisse-filmen:


1971: "Heja mamma" - Family Four
Gruppen framförde alla låtar i Mellofinalen. Denna kom 3:a med 11 poäng medan vinnarlåten fick 22:


1973: "Ding Dong" - Lasse Berghagen
Slutade på 7:e plats med 3 poäng mot 37 för vinnarparet Clabbe & Göran Fristorp. I brist på rörligt material kommer här en version med Berghagen som bara har några år på nacken:


1984: "Kall som is" - Karin & Anders Glenmark
Syskonparet kom på 4:e plats med 33 poäng. Herreys vann med 49 och skulle ju senare ta hem hela Eurovision detta år:


1989: "Världen är vår" - Visitors & Sofia Källgren
Det blev 7:e plats med 50 poäng när SVT:s jurygrupper fick bestämma. Tommy Nilsson stod som segrare i en helt nybyggd Globen. 113 poäng drog han ihop:


1989: "Okey Okey" - Lili & Susie
En bra årgång med många låtar som hittade. Inte minst denna som innebar en delad 5:e plats och 67 poäng för systrarna Päivärinta:


Okej, fortsättning följer i morgon med ännu fler Mellolåtar sjungna på svenska. I morgon börjar vi där vi för dagen slutar - nämligen med 90-talets ankomst...!

Kommentarer