PORTUGAL VANN

Sverige 5:a igen Portugal fick vänta 53 år på sin första ESC-seger. Amar Pelos Dois med Salvador Sobral var både juryns och tv-tittarnas etta!

Portugal kom med i Eurovision 1964 och hade fram till idag en 6:e plats som bästa resultat. Men detta har nu Salvador Sobral ändrat på, hela Portugal firar en efterlängtad vinst.Den här gången var både jurygrupperna och tv-tittarna överens om segraren. De hade bägge Portugal som nummer ett. Portugal var i ledning efter att juryn avgett sina poäng och släppte den aldrig ifrån sig. De fick också den svenska juryns 12:a bland många andra.

Jurygrupperna höll Sverige högre än tv-tittarna, Robin Bengtsson låg trea efter att juryn sagt sitt. Hos tv-tittarna var han den 8:e högsta favoriten. Det gav en sammanlagd 5:e plats, samma placering som förra året och återigen topp 5 - verkligen inte illa! Det kan vi inte vara annat än nöjda med.

Flera rekord slogs i 2017 års ESC-final, förutom den första portugisiska segern gjorde såväl Bulgarien som Moldavien sin bästa insatsi Eurovision någonsin. De kom på 2:a respektive 3:e plats. Norge hamnade på 10:e och Danmark på 20:e plats.

Den stora förhandsfavoriten Italien höll inte hela vägen skulle det visa sig. Mer omtyckt hos tittarna än hos jurygrupperna. Det räckte till en 6:e plats, det måste ha varit en besvikelse bland italienarna som hade så stora förväntningar den här gången.


Kommentarer