Svenska folket och juryn oense

Inte samma vinnare De svenska tv-tittarna gav tolvan till Belgien medan juryn valde Portugal.

Juryn gav Belgien 1 poäng men från telefonröstarna blev det 12. När det gäller Portugal var de närmare varann, 12 från juryn och 10 från tv-tittarna.

Så här röstade Sverige i ESC-finalen 2017;

Juryn
12 POÄNG PORTUGAL
10 AUSTRALIEN
  8 MOLDAVIEN
  7 BULGARIEN
  6 ITALIEN
  5 DANMARK
  4 ÖSTERRIKE
  3 NEDERLÄNDERNA
  2 CYPERN
  1 BELGIEN

Telefon- och sms
12 POÄNG BELGIEN
10 PORTUGAL
  8 MOLDAVIEN
  7 BULGARIEN
  6 NORGE
  5 POLEN
  4 UNGERN
  3 RUMÄNIEN
  2 KROATIEN
  1 ITALIEN

Som synes stor enighet kring låtarna från Moldavien och Bulgarien. Ur skandinaviskt perspektiv konstaterar vi att folket föredrog Norges låt framför Danmarks. Juryn tyckte tvärtom.

Fortsätter vi analysera röstningsstatistiken ser vi att Sveriges sammanlagde 344 poäng gav en 5: plats. Av dessa 344 kom 218 från jurygrypperna och 126 via telefon- och sms. I Can't Go On var alltså populärare hos juryn än hos tv-tittarna. Hade enbart juryn fått bestämma hade Sverige kommit 3:a. Om endast telefonröstning gällt hade det blivit en 8:e plats.

Fyra tolvor gick till Robin Bengtsson. Två från Danmark (jury+tittare) samt vardera en från juryn i Finland och Belgien. 33 länders jurygrupper gav det svenska bidraget poäng. Från tittare i 35 länder blev det också poäng, men de var genomgående lägre. Vi kan ta 8-poängaren som exempel, en sådan kom från teleröstningen medan jurygrupperna bjöd på sex.

Till sist konstaterar ESCsverige att Robin var en säker finalist i den första semifinalen, han kom trea. Hade andraplacerade Moldavien och segrande Portugal före sig. Finland kom på 12:e och Island på 15:e plats i semi 1. Närmast att nå finalen bland de utslagna var Georgien på 11:e plats.

Kommentarer

 1. Igår när Israel igår skulle dela ut sina poäng, så nämndes det att Israels TV-bolag ska läggas ner och att Israel förmodligen ej kommer vara med längre i Eurovision. Är det något ni vet något mer om eller om det verkligen stämmer? Känns ju lite som Grekland för några år sedan när deras TV-bolag las ner, eller? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. IBA som tv-bolaget heter har lagts ner och ersätts av ett helt nytt Public Service-bolag på måndag.

   Tror inte det finns någon risk för att Israel lämnar ESC av den anledningen, Grekland deltog trots att deras tv-bolag lagts ner. Det viktigaste är att det nya tv-bolaget i Israel blir medlem i EBU, en förutsättning för att få delta i ESC.

   Radera
 2. israel lägger ner pga att den nya kanalen visar inte nyheter eller har inte "aktiv news department" vilket krävs från EBU o därmed kan de inte ha esc

  SvaraRadera

Skicka en kommentar