Mello: Tre vinnare som är på't igen

"En gång champion, alltid champion" sa boxaren Ingemar Johansson en gång i tiden. Och tre champions återfinns i nästa års Melodifestival.

Tar vi det i kronologisk ordning är Arvingarna givna att börja med. Första gången de deltog 1993 vann de. Eloise tog bandet till Millstreet på Irland där ESC avgjordes. Det blev en 7:e plats. Arvingarna har därmed lyckats bäst av de tre som redan vunnit Mello och tävlat i Eurovision.

Dansbandet medverkade också 1995 med Bo Diddley, 1999 med Det svär jag på och 2002 med Ingenting är större än vi. Bäst gick det 1999 då de kom trea.

17 år sedan Arvingarna senast deltog är de tillbaka igen. Lidköping och fjärde och sista deltävlingen står närmast på tur med låten I Do.

Hård kamp med Nanne
Vinst på första försöket blev det även för Martin Stenmarck. Efter en hård kamp med Nanne Grönvall tog han 2005 hem segern med Las Vegas. Resan gick till Ukrainas huvudstad Kiev där Sverige med de regler som gällde då slapp kvala. Finalplatsen var redan i hamn och tur var kanske det. Med tanke på resultatet hade nog Las Vegas aldrig tagit sig ur semifinalen. 19:e plats blev det, då Sveriges sämsta placering sedan bottennappet i ESC i Malmö 1992.

Det skulle dröja nästan tio år innan Martin Stenmarck var tillbaka. 2014 ställde han upp med När änglarna går hem. Bidraget gick till Andra Chansen men därefter var det stopp.

Bara två år senare gjordes ett nytt försök med Du tar mig tillbaks. Låten slogs ut i sin deltävling.

Nästa år dyker Stenmarck upp i tredje deltävlingen i Leksand med den något kufiska titeln Låt skiten brinna.

Första balladen sedan 90-talet
18 år gammal kom Anna Bergendahl från ingenstans och lade beslag på hela tjottaballongen. This Is My Life var den första balladen att vinna Mello sedan 90-talet. Det bar iväg till Oslo för Eurovision 2010 och även om det var med väldigt knappa mariginaler missades finalen. Det hade aldrig hänt Sverige förut. Av de 10 i semin som tog sig till final kom Anna på 11:e plats, så jämnt var det alltså.

Norgeäventyret resulterade i en sammanlagd 26:e plats av 39.

Sedan dess har Anna Bergendahl hållt sig undan strålkastarljuset. Men nu nio år senare är hon äntligen tillbaka. Ingen ballad denna gången när hon intar Scandinaviums scen i Göteborg med Ashes To Ashes i första deltävlingen.

Årets Mello innehöll två tidigare vinnare, Kikki Danielsson och Jessica Andersson. 2017 var de precis som nästa år tre, Charlotte Perrelli, Loreen och Roger Pontare.

Kommentarer