ESC + Sverige = 60 år: Landets populäraste tv-program

Mest älskat, hatat av några men alltid engagerande. År efter år lockar Melodifestivalen miljonpublik. Det är ofta Sveriges mest sedda program på tv alla kategorier, och har så varit under lång tid.

Sista och avslutande artikeln i ESCsveriges jubileumsserie ägnar vi åt Melodifestivalen som tv-företeelse. 15 år i rad var Mello det program som samlade flest tittare, ohotat etta på tittartoppen samtliga tv-kanaler och program i Sverige inräknade!

I modern tid med allt det stora utbud av kanaler som finns är det numera ytterst få program som samlar över 3 miljoner tittare, det gör dock Mello.

På den tiden det bara fanns två kanaler kunde tävlingen ses av över 5 miljoner, så var fallet 1983 när en nyupptäckt Carola i kycklinggul dräkt deltog och segrade med Främling.

När samma artist vann Mellofinalen 2006 med Evighet tittade 4,2 miljoner. Det är det högsta antalet i nyare tid. Det enda tv-program som varje år når upp till de nivåer festivalen befinner sig på är det traditionsrika Kalle Anka på julafton.

Alltid varit populär
Denna musiktävling som utser Sveriges artist och låt till Eurovision har alltid varit populär och dragit till sig stora tittarskaror. En viss nedgång i intresset infann sig i mitten på 90-talet. Men beslutet att låta tv-publiken få vara med och avgöra resultatet via telefonröstning vände dock den negativa trenden.

Det främsta skälet till det rejäla uppsving som skulle följa var införandet av fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat där treorna och fyrorna gavs en ny chans att nå finalen. Melodifestivalen på turné till olika delar av landet i sex program istället för ett enda förnyade intresset för tävlingen. Det blev också lättare för SVT:s redaktion att få med fler kända och etablerade artister. Det blev helt enkelt inne att vara med igen.

Satsningen har också lett till en större bredd vad gäller olika musikstilar, vilket är naturligt när man går från tio till 32 låtar per år som var fallet till en början.

Dessutom har det förändrade upplägget gett en större variation i åldrar på de artister som deltar. Stockholm, Göteborg och Malmö hade tidigare år haft monopol på att arrangera. Nu kom den alltid påkostade produktionen ut till licensbetalarna och antalet städer som haft Mello hos sig har kunnat utökas från 3 till 27.

Utvecklingen har också till viss mån kunnat överföras till ESC även om dess final oftast lockar färre tittare i Sverige än vad Mellos finaler brukar göra. Ny behändig teknik som gjort det möjligt för tv-publiken att kunna påverka på ett mer aktivt sätt och känna sig mer delaktiga har även det haft betydelse för intresset hos folk.

När svenska tittare för första gången kunde rösta på ESC-bidragen 1997 i Dublin tog 24 000 chansen att säga sitt. Tio år senare i ESC i Aten 2006 hade antalet registrerade teleröster från Sverige ökat till mer än en halv miljon:
Sverige hade bara en tv-kanal fram till 1969. Från 70-talet och framåt hörde både Melodifestivalen och ESC:s sändningar nästan alltid hemma i första kanalen, TV1. Under 90-talet var det dock inte ovanligt att Mello visades på TV2. Under 2000-talet har såväl Mello och ESC återtagit sin plats i ettan, eller SVT1 som det sedan länge heter.

Radion var länge med på noterna men försvann emellanåt. De första åren samsändes Mello i både tv och radio. På 70-talet slutade radion sända Mello men fortsatte att bevaka Eurovision med egen kommentator på plats. 1976 till exempel när Sverige inte deltog i ESC i Haag sände inte tv men väl radions kanal P3. Sveriges Radio började intressera sig för Mello igen i slutet på 90-talet och sedan dess har tävlingen en stadig plats i tablån.

Alltid på en lördag
Melodifestivalens finaler har genomgående avgjorts på lördagar. Några undantag finns också i någorlunda modern tid. 2001, 2000, 1995 och 1993 hölls en fredag. Mest sticker 1991 ut, en söndag även om det råkade vara påskdagen och helgdag. Året dessförinnan, 1990, hade finalen avgjorts en fredag. Ett klart brott mot traditionen.

Alla svenska uttagningar mellan 1963-1989 hade nämligen sänts i tv och ibland radio på lördagar. I tävlingens barndom såg det däremot annorlunda ut. Tisdag gällde för 1962 och 1960 medan måndag var dagen för 1961 och 1959.

Lördagskvällar är sedan 2002 en odiskutabel högtid för Melodifestivalens deltävlingar, andra chans och final. Det samma kan man numera säga om månaden mars. Efter en hård kamp med i första hand februari har de flesta av Mellos finaler ägt rum i just mars.

MARS:  32
FEBRUARI:  24
JANUARI:  2

Så ser det ut inräknat nästa års finaldatum, den 32:a som hålls i mars. 24:e och senaste som var i februari var 2001. Januari har bara haft värdskapet två gånger, 1959 och 1966. Kommande Mellofinal är ju bokad till 9 mars, ett datum som också användes 2013, 1990 och 1968.

2018 är inte slut än, så vi går tillbaka till förra året för att se tio i topplistan över 2017 års mest sedda tv-program i Sverige:
Det är så här det brukar se ut, år efter år. Just förra året var det väldigt tight mellan Kalle Anka och Mellofinalen. I den här års-statistiken har varken deltävlingarna eller Andra Chansen räknats med. Det förklarar företaget MMS som står för mätningen så här:
❝  Om ett program förekommit fler än en gång i toppen har endast det avsnitt med absolut högst tittning räknats in.❞
Tur är väl det annars hade Mello-dominansen blivit nästan total. För övrigt knör sig ESC i Kiev in på en finfin fjärde plats.

Vi är övertygade om att populariteten håller i sig. Melodifestivalen och Eurovision kommer fortsatt att vara bland de mest sedda tv-programmen i Sverige för lång tid. Det skall nåt revolutionärt till för att putta ut dem från topplistan. Vad det nu skulle kunna vara?

Hela jubileumsserien
15 avsnitt för att uppmärksamma Sveriges 60 år i ESC har det blivit under 2018. Detta var den sista artikeln i serien, för denna gången.

Alla artiklar har vi samlat på en gemensam sida med den mycket passande rubriken:

Hela jubileumsserien

Kommentarer