Nästa års ESC-budget beräknad till 285 miljoner

Med det lån på 165 miljoner kronor tv-bolaget IPBC fått av den israeliska regeringen stannar den totala budgeten för Eurovision på omkring 285 miljoner. Det är ett högre belopp än vad som var fallet i Lissabon.

Det portugisiska tv-bolaget RTP investerade över 200 miljoner i årets ESC. Värdskapet blev en förlustaffär, trots biljettintäkter och annat gick RTP back 40 miljoner. Men det var ändå ingenting mot 2012 i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

ESCXTRA.com rapporterar att tv-bolaget Ictimai spenderade 540 miljoner kronor och fick bara tillbaka 8 miljoner i olika intäkter. Men då ska man komma ihåg att i den budgeten ingick också bygget av en helt ny arena.

Närmast att nå plus-minus-noll var tydligen SVT när ESC 2013 arrangerades i Malmö. Evenemanget kostade de svenska licensbetalarna cirka 120 miljoner men 110 miljoner kom tillbaka genom sponsoravtal, reklam och biljettförsäljning. En förlust på bara tio miljoner alltså.

Det tv-bolag som tror sig kunna göra en ren vinst på att arrangera Eurovision får nog tänka om. Men man ska aldrig säga aldrig, kanske kan "KAN" bli ett undantag?

"KAN" är det hebreiska namnet på IPBC. Det israeliska tv-bolag som är 2019 års så kallade "host broadcaster" för ESC i Tel Aviv.

Kommentarer