Blandade nyheter i korthet

En mix av kortfattade händelser från ESC- och Mellovärlden.

Island:
Efter två deltävlingar av "Söngvakeppnin" är alla fyra direktkvalificerade bidrag valda. Ett femte kan tillkomma som tv-bolaget RUV utser på egen hand.

2 mars
🔴   LIVE
Startfältet       🔹     kl. 20:45
Final Söngvakeppnin
ruv.is/sjonvarp/beint ⇨
   1.
Hatriꝺ mun sigra
Hatari   
   2.
Eitt andartak / Moving On
Hera Björk
   3.
Fighting For Love
Tara Mobee
   4.
Hvaꝺ ef ég get ekki elskaꝺ? / What If I Can't Have Love?
Friꝺrik Ómar
   5.
?
?

Makedonien
Att Tamara Todevskas låt heter Proud känner vi till. Nu hör vi att videon till bidraget kommer att offentliggöras 4 mars.

Polen
Tjejgruppen Tulia har en polsk titel på sin låt. Pali siȩ heter den men kommer troligen innehålla en del textrader även på engelska.

Grekland
Låttiteln är klar här också. Better Love ska Katerine Duska ta sig an i Tel Aviv.

Mello
Ner i deltävling 2 och 3. Så brukar tittningen på Melodifestivalen se ut i förhållande till premiären. Ingen förändring i år heller. 2 924 000 såg sändningen från Malmö och 2 900 000 från omgången i Leksand i lördags.

Sista deltävlingen brukar intresset återhämta sig och öka något. Får se om fler lockas att se vad som händer i Lidköping.

Moldavien
Finalen "O Melodie Pentru Europa" har tidigarelagts en dag. Den är flyttad från 3 till 2 mars. Moldavien deltar i samma ESC-semi som bland andra Sverige, Norge och Danmark.

Tyskland
Sista av de så kallade "big 5" i  ESC-sammanhang som väljer bidrag. Det sker på torsdag kväll.

Danmark
Första nordiska landet att komma med ett komplett bidrag. ESCsverige hårdbevakar lördagens Dansk Melodi Grand Prix.

Australien
Har säkrat sitt deltagande i Eurovision ända fram till 2023. Det är en överenskommelse mellan EBU och australiska tv-bolaget SBS. Hittills har landets medverkan avgjorts från år till år, det slipper man alltså hädanefter.

Junior ESC
Irland har bekräftat sitt deltagande i juniortävlingen i november. Nio länder har fram till nu anmält sig.

Eurovision Choir
Slovenien representeras i Partille Arena utanför Göteborg av gruppen Jazzva. Internt utsedda av tv-bolaget RTVSLO. Slovenien var det land som vann allra första upplagan av körtävlingen 2017.

Norska NRK har berättat att de anordnar en köruttagning som sänds den 7 april. Samma dag blir också Wales kör till tävlingen i augusti klar.

Kommentarer

 1. Och att det inte är F.Y.R. Macedonia längre utan North Macedonia (!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge namnbytet inte godkänts formellt av FN och andra internationella institutioner håller vi oss till Makedonien. Så snabbt går det inte.

   Om du såg deltagarlistan från alpina VM i helgen så fanns det en åkare med där från F.Y.R.O.M och inte North Macedonia :-)

   Radera
  2. Räcker det inte med att landet i sig är "go"? Behövs go från FN med? Så här står det på Makedoniens hemsida: https://vlada.mk/node/16763?ln=en-gb

   Radera
  3. Källa: straitstimes.com;

   UN officially notified of Macedonia's name change on February 14. A notice will be sent to the General Assembly (Generalförsamlingen) and the Security Council (Säkerhetsrådet) to inform them om the change.

   Så det kanske har gått fortare med det officiella namnbytet ändå :-)

   Radera
 2. Tyskland väljer på fredag kväll, inte torsdag:-) och det är väl inte helt officiellt att det är den låten Tulia ska sjunga heller (även om det lutar åt det)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du påminde oss om fredag för tyskarna.

   Arbetsnamnet på polska låten är det.

   Radera

Skicka en kommentar