Vilken vecka: ESC-bidrag från uppemot sex länder

Efter en lugn inledning på februari tar det fart rejält. Under den här veckan får vi klart med Eurovisionbidrag från minst fem länder, men det kan också bli sex.

Förutom alla dessa nationella avgörandena runt om i Europa och Australien rullar Mello vidare till Malmö och det parallellt med ett nordiskt uppvaknande. På fredag får vi höra finländske Darudes första låt och dagen efter kör Island igång "Söngvakeppnin".

På fredag vänds blickarna mot Salford. Det är där "Eurovision: You Decides" avgörs. Storbritanniens bidrag ska väljas och det står mellan sex artister och tre låtar.

Senast samma dag har det polska tv-bolaget TVP utlovat besked om vilken artist man valt att skicka till Tel Aviv. Beskedet kan dock komma tidigare i veckan.

Lördagen innehåller tre nationella finaler. Denna dag avslutas italienska Sanremo-festivalen och vinnaren erbjuds en plats i ESC. Festivalen inleds redan på tisdag.

För första gången anordnar australisk tv en uttagning med flera tävlande för att välja ESC-bidrag. Tidigare års representater har enbart utsetts internt. Gold Coast är platsen för finalen av lördagens "Australia Decides"

Montenegros "Montevizija" hålls på lördagskvällen. Fem tävlande deltar.

Söndag är det sagt att årets ryska internvalda artist ska avslöjas. Den hetaste kandidaten är Sergej Lazarev. Han kom trea i Eurovision i Stockholm 2016.

Av dessa nationer ska Ryssland igenom samma semifinal som Sverige 16 maj. För Polen, Australien och Montenegro väntar semi 1 den 14 maj, vilket för övrigt även gäller Finland och Island. Storbritannien och Italien slipper kvala och är redan klara för finalen 18 maj.

ESCsverige kommer att ha full kontroll på händelseutvecklingen i veckan. Så det är bara att hänga med!

Kalender: Februari - aktuella datum
  8 ➤ STORBRITANNIEN Eurovision: You Decide - final
  8 ➤ FINLAND Låt 1 av 3 med Darude släpps
  8 ➤ POLEN Internt artistval presenteras senast idag
  9  MELLO 2019 Deltävling 2 - Malmö Arena 🔸 kl. 20:00-21.30: svt1  svtplay.se
     ➤ AUSTRALIEN Australia Decides - final
     ➤ ITALIEN Festival di Sanremo - final
     ➤ MONTENEGRO Montevizija - final
     ➤ ISLAND Söngvakeppnin - deltävling 1
10 ➤ RYSSLAND Internvald artist presenteras

Kommentarer