Hela Sveriges fest kan börja

Dagen som vi så länge längtat efter är här. En ny säsong av Melodifestivalen startar och varje helg i över en månad har ni precis som vi sysselsättningen klar för oss. Nu kör vi!

Först måste konstateras att det är en ovanligt lugn lördag för att vara i februari. Mello möter inget motstånd från länder med nationella finaler, det är bara lite deltävlingar och heat som pågår runt om i Europa.

Den resa som inleds i dag går i mål om sex veckor och ska då vaska fram en låt och artist som kan titulera sig vinnare av Melodifestivalen 2019. Men kanske viktigast av allt, bidraget blir Sveriges 59:e i Eurovision.

Har ni inte redan gjort det så passa på att lyssna på 1 minut av låtarna i kvällens deltävling. SVTPlay.se

Ska du rösta måste du ladda ner den nya versionen av Melodifestivalens app. Dessutom har det i år införts nya röstningsregler. Vilken ålderskategori tillhör du?:

Läs också:  Nu kan Melloappen 2019 laddas ner
Läs också:  SMS-röstningen försvinner och jurygrupperna blir färre

Med de flesta yttre omständigheter avklarade är det dags att koncentrera sig på musiken och tävlingen som sådan. Det är inte precis den starkaste Mellostarten vi får vara med om i år. Om sanningen ska fram känns det hela en aning ljummet.

Här kommer nu ESCsveriges samlade bedömning av de sju låtarna i deltävling 1. Detta är inte vad vi tror resultatet blir i Scandinavium i Göteborg utan mer hur vi vill ha det utifrån rent musikaliska aspekter. Samtliga bidrag har hörts och setts i sin helhet.

Till final: Chasing Rivers  -  Nano
Låten är inte omedelbar och det tar ett tag innan den kommer igång. Men när den väl gör det är den svårstoppad. Kraftfullt som i "Hold on" men med mer fart i denna gången. Gospelvarning utfärdad!

Till final: Not With Me  -  Wiktoria
Vacker ballad som passar Wiktorias röst vars speciella vibrato ibland känns svåröverkomlig. Men det är tonhöjdsändringar som inte blir så framträdande i denna typ av genre. Egentligen inte något speciellt men i jämförelse med sällskapet i övrigt en finalist. 

Till Andra chansen: Mina bränder  -  Zeana feat. Anis Don Demina
"Oj, oj, oj, oj, oj, oj..." här var det ganska skönt gung och lätt att hamna i allsångs-stämning. Glädje trots allt - det är inte helt fel.

Till Andra chansen:  Mina fyra årstider  -  Arja Saijonmaa
Helt övertygade om att det skulle bli en svårmodig ballad med budskap blev vi positivt överraskade. Det här är en låt med någorlunda tempo, old fashioned visserligen men en musikstil som 2019 lyser med sin frånvaro. Fyller ett efterlängtat avbrott - ett behov.

5: Ashes To Ashes  -  Anna Bergendahl
Nära kvalifikation men 2010 års Mellovinnare faller denna gången på målsnöret. Ett slags mellanting som inte tar tag countryinfluenserna till trots.

6: Hello  -  Mohombi
Vet inte hur många gånger låtens titel upprepas, tjatigt blir det i längden. Tyvärr ett exempel på ett slags massproduktion som går in i ena örat och ut genom det andra. Det passerar obemärkt.

7: No Drama  -  High15
Trodde Spice Girls-eran från 90- och 00-talen var över. Här tillförs vi ingenting som inte redan hörts från originalen. Kul underhållning för stunden men inte i långa loppet.

Smaken är som baken - delad. Men där har ni varje fall ESCsveriges bud på ett resultat eller kanske snarare, hur vi skulle vilja ha det.

Mer om:  Deltävling 1
Mer om:  Mello 2019

Deltävling 1
Lördag 2 februari
20:00-21:30

SVT1

Scandinavium
Göteborg
   1.
Chasing Rivers
Nano   
   2.
No Drama
High15
   3.
Not With Me
Wiktoria
   4.
Mina bränder
Zeana feat Anis Don Demina
   5.
Mina fyra årstider
Arja Saijonmaa
   6.
Hello
Mohombi
   7.
Ashes To Ashes
Anna Bergendahl

Kommentarer