Rysk-ukrainsk konflikt bakom flera ESC-avhopp

Redan hösten 2014 gjorde Ukraina klart att man inte skulle ställa upp i nästkommande års Eurovision i Wien 2015. Det var första gången man hoppade av tävlingen. Grunden till det beslutet fattades efter att ryska styrkor annekterat Krimhalvön.

Läs från 20/9-2014:  Ukraina hoppar av

Enligt senare förklaringar berodde avhoppet på en kombination av konflikt och dålig ekonomi för ukrainsk tv.

Så har vi då 2017 när Kiev skulle arrangera ESC. Ukraina tillät inte den artist rysk tv hade utsett internt att resa in till Ukraina. Detta eftersom hon uppträtt på Krim. Ryssarna vägrade byta artist samtidigt som inreseförbudet fortsatt gällde. Det gjorde till slut att Ryssland drog sig ur.

Nu är det alltså dags igen. MARUV med låten Siren Song vann lördagens nationella final i Ukraina. TV-bolaget UA:PBC kände till att MARUV gett konserter i förbjudet område = Ryssland, men ville avvakta resultatet. När så MARUV hade segrat ville tv ha garantier från dem om att sluta uppträda på rysk mark för att få åka till Tel Aviv. Detta ville inte vinnaren garantera.

MARUV togs ifrån rätten att delta i årets ESC och någon annan ville inte ersätta. Och nu är vi där vi är. Ukraina har hoppat av. För tredje gången har konflikten mellan dessa bägge länder fått återverkningar på Eurovision - tyvärr måste man.säga.

Efter att "Siren Song" med MARUV fråntagits rätten att representera Ukraina gick förfrågan till Freedom Jazz som hade kommit tvåa i uttagningen med låten "Cupidon". De sade nej.

Inte heller tredjeplacerade "Apart" med KAZKA ville till Tel Aviv. Borträknat vinnaren fanns fem bidrag att välja på, tv-stationen UA:PBC valde alltså att tillfråga två om de ville ersätta MARUV.


Kommentarer