Amsterdam lämnar - har ingen ledig arena

Ziggo Dome var den arena som låg bäst till. Men den har inte gått att boka för de 6-8 veckor i april och maj nästa år som Eurovision är i behov av. Inte heller någon av de andra arenorna i Nederländernas huvudstad har visat sig vara tillgängliga den aktuella perioden 2020.

I ett pressmeddelande från Amsterdams borgmästare Femke Halsema lät det därför så här på torsdagen:

"Efter att ha arbetat fram ett alternativ med tält har vi kommit fram till att det blir alldeles för komplicerat och svårjobbat jämfört med Ziggo Dome som vi hade hoppats på in i det sista. Amsterdam drar sig ur och bekräftar därigenom inte vår tidiga intresseanmälan."

Borgmästare Halsema tillägger att varken Amsterdam ArenA eller RAI Convention Center var bokningsbara. Det finns dock fler ställen som skulle ha passat för ESC. Granne med Ziggo Dome på "Arena Boulevard" i sydöstra delen av staden ligger nämligen Heineken Music Hall och Woonmall Villa Arena. Varför de inte nämns är oklart, kanske kommer en förklaring gällande dem senare.

Antalet kandidater har nu halverats, från 10 till 5. Förra veckan hoppade ju även Haag av och för bara några dagar sedan var det Bredas tur att göra samma sak. Städerna som är kvar:

Rotterdam
Arnhem
Maastricht
Utrecht
Den Bosch

Ny holländsk stad får värdskapet
Med såväl Amsterdam som Haag borta står det redan nu klart att en holländsk stad som aldrig tidigare stått värd för ett Eurovision-event kommer att ges den äran nästa år. Som redan nämnts i olika artiklar arrangerade ju Haag ESC både 1976 och 1980.

Amsterdam har också haft sin beskärda del. Även om det inte blir något av med att möta våren där 2020 gick det bra att göra det för 50 år sedan. Det var den 21 mars 1970 ESC hölls i stadens "Congrescentrum" för bara 12 tävlande länder.

Så sent som 2012 återkom faktiskt Eurovision till Amsterdam. Det rörde sig om Junior ESC. Tävlingen avgjordes mitt i vintern i Heineken Music Hall och innehöll 12 bidrag, den svenska låten kom för övrigt på 6:e plats.

Amsterdam som värdstad - 
1970 för ESC (Eurovisie Songfestival på holländska) och 2012 för Junior ESC med respektive logotyper:

Kommentarer