Nytt internval efter schweizisk framgång

Efter att ha fått till den bästa placeringen sedan 1993 tänker Schweiz använda sig av samma uttagnings-metod nästa år.

Låtskrivare och producenter är välkomna att kontakta tv-bolaget SRF från nu och fram till 2 september med förslag på låtar. Valet av låt och artist är därefter upp till en publik bestående av hundra personer samt en internationell jury att avgöra.

Valet av låt är lite friare än vad valet av artist är. Där har SRF bestämt sig för att ha något större påverkan och sista ordet. Ingenting av processen är offentlig.

Inte heller är det tänkt att visa urvalet på tv. När det kompletta bidraget är bestämt offentliggörs det på en presskonferens. På samma interna sätt utsågs She Got Me med Luca Hänni att representera Schweiz i årets ESC. Ett lyckat val skulle det visa sig. Bidraget blev snabbt en av de stora förhandsfavoriterna.

Knep fjärdeplatsen
I Tel Aviv tog Luca Hänni sig enkelt vidare från semifinalen genom att komma på 3:e plats bara sex poäng efter andraplacerade John Lundvik för övrigt. I finalen blev det omvänt, där knep Luca 4:e-platsen medan John som bekant blev 5:a. Detta efter att finalkvällen ha pekats ut som 6:a, vilket EBU som alla vet snart fick styr på och rättade till.

Placeringen i årets Eurovision är schweizarnas bästa på hela 26 år, därför är det kanske inte så underligt att man tänker köra samma koncept ännu en gång.

Schweiz i ESC

Kommentarer