Hela 40 låtar i nästa års norska MGP

 
I vanliga fall brukar Norges uttagning bestå av en enda final med tio tävlande. Men 2020 eftersöker tv-bolaget NRK totalt 40 bidrag fördelade på fem deltävlingar varav 10 når finalen. Allt för att på ett speciellt sätt uppmärksamma och fira att det gått 60 år sedan Norge debuterade i Eurovision.

Norges MGP körde med deltävlingar under några år fram till 2014 men avskaffade dem efter dess. Därefter har det enbart varit en finalkväll. Men med 40 låtar nästa år överskuggar norrmännen till och med Melodifestivalens 28. Sista datum att skicka in låtar till Melodi Grand Prix är redan nu sista juli.

Sex tv-sända program planeras. Samtliga från Oslo men olika delar av landet kommer ändå att synas och höras. Följande schema är hittills känt:

  Deltävling 1 med åtta bidrag ska ha inriktning på artister och låtar från Nordnorge
  Deltävling 2 med åtta bidrag ska ha iniktning på mellersta Norge
  Deltävling 3 med åtta bidrag har fokus på Vestlandet
  Deltävling 4 med åtta bidrag fokuserar på Østlandet
  Deltävling 5 med åtta bidrag riktar in sig på Sørlandet
  Final mars med tio bidrag från hela landet: Spektrum Arena  Oslo

Exakta datum har inte meddelats ännu. Final i Spektrum Arena Oslo någon gång i mars har det dock pratats länge om. ESCsverige håller på att uppdatera den nordiska specialsidan inför 2020. Se gärna mer där:

Norden 

Norge kom med i Eurovision tre år efter Danmark och två år efter Sverige. Melodi Grand Prix användes som nationell uttagning första gången 1960. Den 29 mars samma år dök det allra norska bidraget upp i ESC och kom på delad 4:e plats av 13.

Norge i ESC  ⇨

Årets norska låt i Eurovision i Tel Aviv Spirit In The Sky var tittarnas absoluta favorit till segern. Men eftersom jurygrupperna tyckte nåt helt annat blev det till slut en 6:e plats. Trots allt ändå Norges högsta placering i tävlingen på sex år, bästa insatsen sedan Malmö 2013.

Kommentarer