Trots närheten - inget Luxemburg 2020

Om det var någon gång den luxemburgska fanan återigen skulle få chansen att vaja vid ESC borde det ske nära i ett land Luxemburg delar mycket gemensamt med. Men, nej då. Ingen comeback i sikte.

Inte ens när grannen i norr Nederländerna arrangerar Eurovision tänker tv-bolaget RTL i Luxemburg hoppa på tåget igen. En kommentar till beslutet från RTL:s sida har fångats upp av Esctoday.com  

"Vårt kännetecken är nyheter och andra program i den genren. Det satsar vi hellre på än musik och underhållning. Ett deltagande i Eurovision skulle dessutom skapa en ekonomisk press på oss som är onödig att utsätta sig för."

Så hörs det alltså från ansvariga på "Radio-Tele Lëtzebuerg". Det spelar ingen roll att kommande ESC hålls på så nära håll som i Holland. Men inte bara geografiska skäl gör att man kanske trodde luxemburgarna nu skulle tänka om.
Belgien, Nederländerna och Luxemburg bildade redan i slutet på 40-talet en union där man samarbete kring ekonomi, utveckling och annat kallad Benelux. De tre länderna har mycket gemensamt, men det ser ut att inte ha någon större betydelse vad ESC anbelangar.

Det gjorde det inte heller när Eurovision 2011 avgjordes i tyska Düsseldorf, ett grannland och en stad i Luxemburgs relativa närhet.

Den där efterlängtade comebacken får vi fortsätta vänta på, om den blir av överhuvudtaget!

27 år har snart gått sedan Luxemburg senast deltog. Ett av de mest framgångsrika länderna i ESC med fem segrar och som många gånger representerats av kända internationella artister. Inlånade från andra nationer, oftast men inte alltid från Frankrike.

Systrarna (bilden) som sjöng om Pappa pingvin 1980 var väl inte så kända egentligen. Men de "snodde" ändå 9:e platsen från Tomas Ledin det året.

Mer info & fakta om:  Luxemburg i ESC  ⇨

Några av de i Sverige mest välkända artisterna som genom åren tävlat för storhertigdömet är:

Baccara,  Vicky Leandros,  France Gall,  Nana Mouskouri,  Plastic Bertrand,  Lara Fabian.

Segerbidragen i Eurovision
1961  Nous les amoureux  ::  Jean-Claude Pascal
1965  Poupée de cire, poupée de son  ::  France Gall
1972  Après toi  ::  Vicky Leandros
1973  Tu te reconnaïtras  ::  Anne-Marie David
1983  Si la vie est cadeau  ::  Corinnes Hermes

Så gott som alla vinnarlåtar blev hits i Sverige och flera andra länder på sin tid. De fick också till låtar som tog sig in på de Europeiska topplistorna även när det inte var tal om någon seger. Här kan nämnas:

A force de prier med Nana Mouskouri :: 8e plats 1963
L'amour est bleau med Vicky Leandros :: 4e plats 1967
Parlez-vous Français? med Baccara :: 7e plats 1978
Papa Pingouin med Sophie & Magaly :: 9e plats 1980

Luxemburg är ett av få länder som vunnit två år i rad och dessutom på hemmaplan. Vinsten 1972 följdes upp med ännu en triumf 1973 i Nouveau Theatre i huvudstaden "La ville de Luxembourg". Staden har haft värdskapet för fyra ESC, nämligen 1962, 1966, 1973 och 1984.

Kommentarer