Väntetiderna på de svenska ESC-vinsterna kartlagda

Det är ju inte något okänt och vi och många andra har nämnt det från och till under åren som gått. Men från och med nu har ESCsverige en fastlagd statistik på hur lång tid som förflutit mellan Sveriges sex segrar i Eurovision Song Contest.

En topplista har skapats, och den får vi ju hoppas kommer att utökas i framtiden! I nuläget är segern i Wien 2015 i ledning. Tre år tog det innan den senaste och sjätte vinsten anlände. Det var i jämförelse en mycket kort tid. Segern 2015 hade ju föregåtts av den 2012.

Triumfen i Baku 2012 fick vi dock vänta betydligt längre på, 13 år tog det innan den blev ett efterlängtat faktum. När det hände hade inte Sverige vunnit sedan 1999. Det gör att Loreens förstaplats hamnar på 5:e plats av 6 på topplistan där kortast väntetid går före allt annat, precis som grafiken ovanför visar.

I tidsföljd ser det ut så här: 
Allt från 16 till 3 år har Sverige fått vänta på sina sex Eurovision-guld. En kommande sjunde vinst förutsätter alla blir en realitet i en nära framtid. Nästa år har det gått 5 år sedan ett svenskt bidrag senast lade beslag på förstaplatsen i tävlingen.

Allra längst tid dröjde första gången en svensk låt vann. Efter debuten 1958 tog det till 1974 innan ABBA slog till. 16 år av deltagande hade det då gått.

Mer fakta av detta slag finns på vår specialsida:  Sverige  ⇨

Kommentarer