Netflix får ESC-rättigheter

Amerikanska Netflix har köpt sändningsrättigheterna av årets Eurovision och även 2020 års. Samtliga tv-shower, semifinalerna och finalen ingår.

Årets upplaga som ju avgjordes i Tel Aviv släpps på Netflix i USA nu på måndag den 22:e. ESC-chefen Jon Ola Sand tycker det ska bli spännande.

“ EBU ser med spänning fram emot att världens största underhållningsshow blir möjlig att se on-demand för tittare i USA, en av världens största marknader på tv-området. Att ge dem tillgång till tävlingarna 2019 och 2020 är en perfekt tajming med tanke på de planer som finns att lansera en amerikansk version av Eurovision Song Contest 2021.

Från nästa vecka går det alltså att streama hela årets ESC på Netflix i USA. På liknande sätt ska det gå att se semifinalerna och finalen 2020 från Nederländerna.
Inte som direktsänd live-tv utan i efterhand via VOD eller som det också brukar benämnas, "Video On Demand".

Tidigare försök att visa Eurovision i USA har nått begränsad publik på små nischade tv-kanaler. Finalen för ett par år sedan sändes av amerikanska "Logo TV" och lockade bara cirka 50 000 tittare.

Den som vistas i USA när ESC avgörs i maj kan inte se livesändningen på YouTube. Av upphovsrättsliga skäl geoblockeras tävlingen för de länder som inte deltar eller inte sökt tillstånd hos EBU.

Kommentarer