Sångerskan Inger Berggren är död

Mellovinnaren från 1962 har avlidit i en ålder av 85 år. Låten Sol och vår vann den svenska uttagningen överlägset och kom på 7:e plats i Eurovision i Luxemburg.

"Mamma somnade in lugnt och stilla natten till den 19 juli." Det säger dottern Gunilla Röör i en kommentar till SVT på måndagen.

Vinsten i det som 1962 benämndes "Eurovisionsschlagern - Svensk final" blev Inger Berggrens stora genombrott. Sångfestivaler med sikte på ESC var dock ingen nyhet för henne. Redan 1960 hade hon medverkat i den svenska uttagningen och framträtt med Alla andra får varann, den låt som Siw Malmkvist senare skickades till Eurovision med.

Hennes sista Mellojobb kom 1967 då som kompositör till Vem frågar vinden som Towa Carson tävlade med. Bidraget hamnade på 5:e plats av 10.

Den 7:e plats Inger Berggren lyckades uppnå i ESC 1962 var då Sveriges bästa placering sedan premiären fyra år tidigare. Faktum är att Sol och vår innehade den positionen i totalt åtta år, fram till 1966.

Låten rönte stor framgång hemmavid och i våra grannländer framförallt. Sol och vår är en för sin tid typisk glad och lätt-trallad schlager som fortfarande håller.

I Eurovision delade Inger Berggren 7:e platsen med finska Marion Rung. 16 länder deltog.

Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1962 ⇨


Kommentarer