Skottland funderar på Junior ESC

Skottland kan komma att göra som grannen Wales. Först vara med i Eurovision Choir och året efter begå premiär i JESC. Diskussioner med EBU påbörjas i höst, uppger sajten ESCtakeover.com  

I Eurovision Choir i Göteborg om en månad deltar tv-bolaget ALBA, den regionala skotska versionen av BBC, i sitt första EBU-evenemang. Där medverkar de som vi tidigare har berättat med kören Alba.

Läs mer:  1 månad kvar till Eurovisions körtävling   

Enligt sajten ESCtakeover, som varit i kontakt med BBC ALBA, har tv-bolaget fört diskussioner med EBU om Junior Eurovision. Men någon debut redan i höst blir det inte. Skottarna vill vänta och se och försöka dra lärdomar av körtävlingen, deras första event som har med en Eurovision-tävling att göra överhuvudtaget.

Efter Eurovision Choir är tanken att inleda diskussioner med EBU om i första hand Junior. Precis så agerade nämligen en annan brittisk självstyrande riksdel, Wales.

När Lettland skulle arrangera premiärupplagan av Eurovision Choir i juli 2017 fanns den walesiska tv-stationen S4C med på deltagarlistan. Deras första EBU-event blev lyckat, kören "Côr Merched Sir Gar" säkrade en 2:a plats av 9 i körtävlingen.

Choir följdes av Junior
Året efter, det vill säga novermber 2018, debuterade Wales i JESC i Minsk. En något nedslående 20:e och sista plats blev det för Manw med låten Perta. Det har dock inte hindrat dem från att ge tävlingen en ny chans i höst, en nationell uttagning för att utse ännu ett juniorbidrag är planerad till 24 september.

Så visst ser det ut som att Skottland har inspirerats av sin granne Wales. Två brittiska landsdelar vars tv-bolag BBC ALBA och S4C visat betydligt större intresse för ESC:s avknoppade tävlingar än riks-tv BBC eller någon annan av kungarikets EBU-medlemmar ITV, Channel 4 och STV (Scottish Television).

(Skottlands huvudstad Edinburgh var värdstad för ESC 1972 men då representerandes hela Storbritannien. Kommersiella nationella tv-bolaget ITV deltog tre gånger för Storbritanniens räkning i Junior ESC åren 2003, 2004 och 2005.)

Kommentarer

  1. tänkte direkt på Färöarna å Grönland. kan inte dom oxå vara med för jag har läst att dom har egna tv-kanaler,,,,, Åland vet jag faktiskt inte.

    å Vatikanstaten oxå,,,,,

    :-)

    /frederik

    SvaraRadera

Skicka en kommentar