Sverige vinner över Holland - i ESC

Det gick ju riktigt bra för de svenska kvinnorna i fotbolls-VM senast. Tyskland besegrades, precis som i Eurovision, så i dag väntar Nederländerna i semifinal. Även den ESC-kampen vinns av Sverige.

Första gången länderna mötte varandra i Eurovision för 61 år sedan tog Sverige ledningen genom att komma 4:a. Nederländernas representant Corrie Brokken hamnade på 9:e plats vilket vid tidpunkten var lika med näst sist. Eftersom Sverige inte hade deltagit året innan 1957 då just Corrie Brokken hade vunnit kan holländarna inte tillgodogöra sig den triumfen gentemot Sverige.

Trots ytterligare två holländska vinster 1959 och 1969 var det jämnt mellan länderna. Ibland blev det till och med oavgjort, i ESC 1963 delade bägge sistaplatsen efter att ha blivit nollade. 1971 var det dags igen, delad 6:e plats och 85 poäng för såväl Family Four (Vita vidder) som Saskia & Serge (De tijd).

33 - 20
Nederländerna kunde dra ifrån något på 70-talet men det hämtade Sverige in med början på 80-talet. Åren som följde senare innebar svenskt försprång och en ganska stor ledning som kunnat utökas undan för undan. Med Duncan Laurences seger i Tel Aviv i färskt minne vinner ändå Sverige med 33-20.Nu hoppas vi de här fina siffrorna håller i sig även i fotbollens värld. Vinst i kväll betyder ju final mot USA, vid förlust väntar bronsmatch mot England!

Kommentarer