Små och stora jubileum nästa år

Norge, Irland, Turkiet, Marocko, Lettland, Moldavien, Montenegro, Bulgarien och Australien. Alla kan de nästa år fira lite extra. Jubileum i varierande storlek väntar nämligen.

Norska tv-bolaget NRK vet vi ju slår på stort och återinför deltävlingar 60-årsjubiléet till ära. Allra första uttagningen av Melodi Grand Prix användes 1960 och den 29 mars samma år var det ESC-premiär. Det blev en lyckad start, Nora Brockstedt sjung Voi Voi och kom på delad 4:e plats av 13 i London. Norge är med sina 60 år äldsten i sammanhanget.

Kanske att även Irland tycker det är värt att uppmärksamma sitt eget 55-årsjubileum? Landet som har rekord i antal vinster debuterade 1965 i italienska Neapel. Av 18 bidrag hamnade irländske Butch Moore på 6:e plats med låten I'm Walking The Streets In The Rain.

45 år kan Turkiet fira 2020. Premiären i Stockholm 1975 slutade med en 19:e och sista plats. Trots det fortsatte turkarna i tävlingen och gav inte upp. Först på 10-talet bestämde tv-bolaget TRT att träda tillbaka.

Marocko har ju bara deltagit en enda gången, det är precis 40 år sedan i april de kom näst sist i Haag i Holland.

Letterna har varit Eurovision trogen sedan de blev en del av familjen i Stockholm 2000. Inledde med en strålande 3:e plats av 24 och vann bara två år senare. 20-årsdagen infaller 13 maj.

Moppeålder fyller, Moldavien, Montenegro och Bulgarien nästa år. 15 år har gått sedan dera premiärer i Kiev 2005. Något som resulterade i en 6:e, 7:e och 33:e plats av totalt 39.

Detta var första året med ett rent montenegrinskt bidrag i ESC även om det skulle dröja två år innan de kunde tävla som en helt självständig stat.

Och så avslutningsvis till minstingen i gänget - Australien.
5  allt igenom framgångsrika år kan de fira. Startade i Wien 2015 med en suverän 5:e plats av 40 och blev åren som följde kvar i tävlingen. Deras första bidrag Tonight Again blev en stor hit i Sverige.

Vi säger grattis i förskott och återkommer 2020 till några av dessa nio jubilanter när deras årsdagar infaller. Nästa år har det för övrigt gått 63, 62, 59 respektive 34 år sedan Danmark, Sverige, Finland och Island debuterade i Eurovision.

Kommentarer