Rotterdam eller Maastricht?

Vid lunchtid i dag kommer beskedet. Vilken stad får ESC 2020? Det finns en hel del som talar till Rotterdams fördel, men man ska aldrig säga aldrig.

Med fördel menar vi en del grejer som inträffat senast i onsdags kväll. Då publicerade EBU:s officiella sajt av misstag Rotterdam som värdstad på sidan om Nederländerna. Misstaget bestod i att texten gick att se offentligt under en kort tid. Det hela uppges ha varit ett test av EBU inför dagens presentation.

Efter upptäckt togs informationen bort för att en stund senare ersättas av ett nytt budskap, denna gången att Maastricht är nästa års värdstad. Om detta gjordes medvetet för att förvilla fansen låter vi vara osagt. I ett tidigare skede som liknade ett avtal mellan holländsk tv och EBU å ena sidan och värdstaden å den andra angavs Rotterdam som motpart. Det var pappershandlingar avbildade för publicering online eller bilaga avsedd för e-post.

Klockan 12:00 på fredagen avslöjas var i Nederländerna vi ska nästa år.


Holländsk tv sänder live från presskonferensen där staden presenteras. EBU antas gör detsamma på YouTube  

Så var det detta med datumen också. Här har 16 maj för finalen (12 maj semi 1 & 14 maj semi 2) varit återkommande i spekulationerna och ansetts som de mest troliga. Men här höjer vi ett finger för 9 maj som nästa år infaller en lördag. Denna dag firas "Europadagen" och med tanke på Maastrichts historiska roll att forma det moderna EU och den självpåtagna uppgiften att vara en samlingspunkt för Europa kan datumet inte viftas bort så lätt.

Hamnar ESC där skulle en final 9 maj sitta perfekt, blir det Rotterdam kan dagen väljas ändå för att blidka Maastricht. En sådan lösning innebär att semifinalerna hålls 5 respektive 7 maj.

Läs också:  Vad vet vi om Rotterdam och Maastricht  ⇨

Snart vet vi besked. ESCsverige återkommer under dagen med all info som tänkas kan om valet av 2020 års Eurovision-stad.

Då har städerna presenterats:

30 augusti 2019
Avslöjandets dag. ESC 2020 i Rotterdam med Ahoy Arena eller Maastricht och MECC?

13 september 2018
Det meddelas att Tel Aviv valts till värdstad för ESC 2019, Expo International Convention Centre anses ha de rätta förutsättningarna.

25 juli 2017
Lissabon och MEO Arena får jobbet nästkommande år. Arenan byter senare namn till Altice Arena.

9 september 2016
Kiev vinner dragkampen mellan de olika städerna. 2017 års Eurovision förläggs till International Exhibition Center.

8 juli 2015
Det tog bara 1½ månad efter Måns Zelmerlöw vinst innan SVT lade korten på bordet. Stockholm och Globen skulle det bli året efter.

6 augusti 2014
TV-bolaget ORF har fått grönt ljus av EBU och kan planera för Eurovisions 60:e upplaga i Wien, den valda arenan är Stadthalle.

2 september 2013
Köpenhamn drog det längsta strået. Nedlagda B&W-Hallerne på industriön Refshaleøn i hamnen ska invändigt byggas om till arena.

8 juli 2012
Ett bevis på att svensk tv varit tidigt ute i jämförelse med många av sina kolleger. Malmö Arena meddelades som platsen för kommande ESC. Samma datum använde SVT tre år senare när besked om arena och värdstad skulle ges.

Kommentarer