EC: "Hej, dunkom så länge vi levom" för Zero8

Svensk folkvisa står på repertoaren för manskören Zero8 i kvällens Eurovision Choir, EC. I alla fall delvis. Hej, dunkom så länge vi levom på gammalsvenska blir den ena sången. Den andra heter Khourmi.

Alla deltagande nationer har nu avslöjat vad sångstyckena heter de kommer att tävla med i körtävlingen. Inledningsvis kan det vara två olika sånger för några medan andra riktar in sig på ett tema med flera sånger i ett svep med en enda titel. Här följer de allihop dock inte i startordning:


Nation
Kör
Stycke/sång 1
Stycke/sång 2
Dirigent
 Tyskland
BonnVoice
O, Täler weit
Die gedanken sind frei
Tony Wissing
 Schweiz
Cake O' Phonie
Chante en mon cœr
La sera sper il lag
Antoine Krattinger
 Sverige
Zero8
Hej, dunkom så länge vi levom 
Khourmi
Rasmus Krigström
 Norge
Volve Vokal
Ønskediktet

Gro Espedal
 Belgien
Almkalia
Made In Belgium

Nicolas Dorian
 Wales
Ysgol Gerdd Ceredigion
Cúnla
Ar lan y Môr
Islwyn Ewans
 Skottland
Alba
Cumha na Cloinne
Ach a' Mhairead
Joy Dunlop
 Slovenien
Jazzva
Spomenčice
Bejži ptiček
Jasna Žitnik
 Lettland
Koris Maska
Nāc, dievini
Pērkontēvs
Jānis Osols
 Danmark
Vocal Line
True North

Jens Johansen

Så här lät och såg det ut när Akademiska Sångföreningens manskör i Helsingfors för några år sedan framförde Hej, dunkom så länge vi levom.



Visan är skriven av kompositören Vilhelm Svedbom som levde 1843-1904. Det är en av hans mest kända körsånger vid sidan av Grönbergens visa. Texten i Svedboms arrangemang inleds: Hej, dunkom så länge vi levom, sjungom, dansom, haven roligt hvarje dag...

"Dunkom" kan på dagens svenska liknas vid "dunka", som i "hjärtat dunkar" eller som i en dryckessång till exempel "festa", "festar" eller "partaja" (party) i samband med att man tar sig en snaps eller sup.

ESCsverige återkommer under dagen med mer om lördagskvällens stora begivenhet Eurovision Choir 2019. Sverige inte bara deltar i körtävlingen för första gången utan passar också på att vara värdland vid samma tillfälle. Det är ju till Partille utanför Göteborg vi ska! Under tiden går det att inhämta mer info på vår specialsida:  CHOIR  ⇨

Partille Arena invändigt. När ett scenbygge pågår som mest.

Kommentarer