Norge: MGP-final 15 februari

Inte 40 eller 25 utan man stannar vid 20 bidrag. Dessutom tidigt på säsongen med start redan 11 januari och final en månad senare. Så blir Melodi Grand Prix 2020, året då tv-bolaget NRK firar 60-årsjubileum med att återinföra deltävlingar.

Det är våra kolleger på escNorge.no som fått en rad uppgifter bekräftade av NRK. Precis som vi tidigare berättat består kommande uttagning av fem deltävlingar och final. Deltagarna i deltävlingarna ska ha sitt ursprung från olika delar av Norge. Men antalet låtar i varje deltävling kommer inte vara 8 som ESCsverige fick uppgifter om för en tid sedan utan bara 4.

Av 4 tävlande i en deltävling röstas 1 vidare till final. När alla fem omgångar slutförts är 5 bidrag finalklara. Därefter väljer en jury ut ytterligare 5 så finalfältet till slut består av 10 låtar.

Datumen för deltävlingar (delfinaler/semifinaler) och finalen:

Deltävling 1: 11 januari med inriktning på Østlandet
Deltävling 2: 18 januari med inriktning på Sørlandet
Deltävling 3: 25 januari med inriktning på Mitt-Norge
Deltävling 4:   1 februari med inriktning på Nord-Norge
Deltävling 5:   8 februari med inriktning på Vest-Norge
Finalen:        15 februari hela landet

Alla deltävlingar kommer NRK1 och nrk.no att sända från Oslo, antingen från studio eller en större lokal. Om Spektrum Arena blir den sedvanliga platsen för finalen verkar en aning oklart. Någon landsomfattande turné är som vi berättat förut inte aktuellt. Sista dag att skicka in bidrag till NRK var i onsdags sista juli.

Läs också:  Slår på stort när MGP firar 60 ⇨

2020 har det gått precis 60 år sedan Norge kom med i Eurovision. De inledde lika flott som Sverige hade gjort i sin debut genom att lägga beslag på 4:e platsen. Det är för att uppmärksamma jubiléet NRK nästa år kör en specialare och återinför deltävlingarna. Sådana har Melodi Grand Prix bestått av förut, senast var 2014.

Tidig MGP
Ungefär samtidigt som Mello precis börjat här hemma avslutas MGP. Det ena tar vid där det andra slutar, ingen risk längre för krockar mellan de svenska och norska uttagningarna med andra ord. Med de tillfälligt införda deltävlingarna har NRK tidigarelagt sin final jämfört med hur det sett ut de senaste åren.

Mars har varit den vanligaste månaden för finalen i Norge. Så var det i år den 2:a, förra året den 10:e och 2017 den 11 mars.

Kommentarer