Det blir i Rotterdam med final 16 maj

Nästa års ESC hamnar i Rotterdam meddelas från en presskonferens i Nederländerna. Datumen har också bekräftats. Tävlandet inleds den 12 maj med semifinal 1 och följs av semifinal 2 den 14 maj. Finalen hålls lördagen den 16 maj.

Dragkampen mellan de två kandidaterna är över. Bägge städer uppges ha lämnat i stort sett lika starka och konkurrenskraftiga bud. Till slut föll Maastricht på kapacitet och rätta förutsättningar och betydligt större Rotterdam kunde dra det längre strået.

De flesta hade det på känn, om inte Amsterdam så Rotterdam. Det gäller också datumen för Eurovision 2020. Några alternativ nämndes i förhandssnacket men troligast var ändå 12, 14 och 16 maj. Precis så blir det också.

Och med valet av värdstad avklarat följer förstås arenan.

Ahoy som den heter behöver inte förändras särskilt mycket invändigt för att uppfylla ESC:s behov.

Är redo redan nu och har plats för upp emot 16 000 personer.

   Vad vet vi om Rotterdam?   
   Vad vet vi om Rotterdam?   
Det är Nederländernas näst största stad med 1 miljon invånare i tätorten. I storstadsområdet som kallas "Rotterdam-Rijnmond" uppgår folkmängden till nästan 1,5 miljoner.

Rotterdam är känt för att ha Europas största hamn, en av de mest trafikerade i världen. Stadens arkitektur och universitetet Erasmus är andra kännetecken.

Här finns också skyskrapor ägda av banken "Nationale-Nederlanden" som i många år utmärkte sig genom att vara landets högsta byggnader. Det är i västra Nederländerna i provinsen "Zuid-Holland" vi hittar Rotterdam.

Ahoy är namnet på den arena som är aktuell för Eurovision. Den invigdes 1971 och benämndes länge "Sportpaleis".

Ombyggd och renoverad vid ett flertal tillfällen fick den för några år sedan sitt nuvarande namn Rotterdam Ahoy. Många internationella evenemang av olika slag har ägt rum här, exempelvis Junior Eurovision Song Contest 2012.

Kommentarer