Danmark vann Eurovision Choir 2019

I en för tillfället knäpptyst Partille Arena kom juryn vid 22:15-tiden med sitt utslag. Årets Eurovision-kör är Vocal Line från Danmark.

Vocal Line tävlade med True North och framförde i en andra omgång när de hade gått vidare till superfinalen med sången Viola. Denna acapella-kör hör hemma i Århus.

På andra plats hamnade Lettland och trea kom Slovenien. Alla dessa tre länder deltog också i första upplagan av Eurovision Choir för två år sedan. Det betyder att ingen av debutanterna i kväll lyckades ta sig vidare, Sveriges Zero8 inkluderade. De blir samtliga oplacerade, eller om man vill vara snäll delar på 4:e platsen.

Eurovision Choir, EC, har nu fått sin andra vinnare Danmark. Först ut var Slovenien 2017 när den allra första upplagan av EC hölls i den lettiska huvudstden Riga. Körtävlingen ska arrangeras vartannat år, vart vi ska 2021 är inte klart än.
Sverige som värdland med Partille Arena och grannstaden Göteborg i fokus skötte sig utan anmärkning under sändningens gång. Vi får väl hoppas att det svenska deltagandet har kommit för att stanna.

Eurovision Choir var starskottet för en hela vecka av körsång på olika platser i Göteborg med omnejd. "European Choir Games" pågår till och med 10 augusti.

Resultat EC 2019:

1.   DANMARK  Vocal Line :: True North / Viola
2.   LETTLAND  Koris Maska :: Përkontëvs / Nac dievini
3.   SLOVENIEN  Jazzva :: Spomencice / Bejzi pticek  
-----------------------------------------------------------------------------
oplac. Belgien
oplac. Norge
oplac. Skottland
oplac. Sverige
oplac. Schweiz
oplac. Tyskland
oplac. Wales

(de som inte nådde topp 3 blev oplacerade - redovisas alfabetiskt utan inbördes ordning)

För andra gången håller sig både Slovenien och Lettland väl framme med sin 3:e respektive 2:a plats. 2017 vann Slovenien medan Lettland kom 3:a. Danmark placerade sig inte, det gjorde heller inte Belgien och Tyskland. Wales däremot kom 2:a i körtävlingen för två år sedan, riktigt lika bra gick det inte denna gången.

Mer fakta och info på specialsidan:  CHOIR  ⇨

Kommentarer