Om en vecka avslöjas nya värdstaden

Inte långt kvar nu innan vi får veta. Nästa fredag kommer beskedet, Rotterdam eller Maastricht. Vi tog en närmare titt på kandidaterna.

Kommittéen vid de tre samverkande holländska tv-bolagen och EBU är av allt att döma redan överens. Men allmänheten får ge sig till tåls ytterligare några dagar. Fredag om cirka en vecka, den 30:e, presenteras 2020 års ESC-stad.

Ett envist rykte gör gällande att det är Rotterdam som valts. Någon uppges ha sett stadens namn inskrivet i ett av avtals-dokumenten mellan EBU och Nederländernas public service-bolag på tv- och radioområdet.

Här avstår vi dock från att rätta oss efter rykten och inväntar istället bekräftade officiella besked. Ett sådant anländer vid 12-tiden kommande fredag.

Läs också:  Nästa års värdstad avslöjas 30 augusti  ⇨

   Vad vet vi om Rotterdam?   
   Vad vet vi om Rotterdam?   
Det är Nederländernas näst största stad med 1 miljon invånare i tätorten. I storstadsområdet som kallas "Rotterdam-Rijnmond" uppgår folkmängden till nästan 1,5 miljoner.

Rotterdam är känt för att ha Europas största hamn, en av de mest trafikerade i världen. Stadens arkitektur och universitetet Erasmus är andra kännetecken.

Här finns också skyskrapor ägda av banken "Nationale-Nederlanden" som i många år utmärkte sig genom att vara landets högsta byggnader. Det är i västra Nederländerna i provinsen "Zuid-Holland" vi hittar Rotterdam.

   ESC-arena I 
Ahoy är namnet på den arena som är aktuell för Eurovision. Den invigdes 1971 och benämndes länge "Sportpaleis".

Ombyggd och renoverad vid ett flertal tillfällen fick den för några år sedan sitt nuvarande namn Rotterdam Ahoy. Många internationella evenemang av olika slag har ägt rum här, exempelvis Junior Eurovision Song Contest 2012. Arenan har plats för omkring 16 000 personer.

   Vad vet vi om Rotterdam?   
   Vad vet vi om Maastricht?   
En i jämförelse med konkurrenten mycket mindre stad med knappt 125 000 invånare. Är dock äldst av alla holländska städer och omnämns redan på 300-talet.

Beläget i landets allra sydligaste del, nästan lite inklämt mellan Belgien och Tyskland. Maastricht är mest känt för att det var där som ledare från flera länder 1992 skrev under ett fördrag som ändrade Europeiska Gemenskapen, EG, till nuvarande Europeiska Unionen, EU. Det var i "Maastrichtfördraget" den gemensamma valutan Euron (€) föddes.

Staden ser sig gärna som en europeisk samlingspunkt. Inte bara med anledning av EU-fördraget utan också för dess geografiska läge med sin omedelbara närhet till både Belgien och Tyskland. Ibland inkluderas även Luxemburg och Frankrike som Maastrichts grannar.

   ESC-arena II
Precis som staden ligger MECC i provinsen Limburg. Förkortningen står för "Maastrichts Expositie en Congres Centrum". Ett kongresscenter som stod klart i slutet av 80-talet och byggts om och till sedan dess.

Konferenser, utställningar, mässor och konserter har fyllt och fortsätter fylla MECC. Bestående av stora såväl som små hallar och andra mindre lokaler kan man om man slår ihop allt få en totalyta på 30 000 kvadratmeter. Publik på upp till 10 000 säger sig ansvariga för Maastrichts kandidatur inte ha några problem att klara av att ta emot.

Läs också:  ESC-sidan byter skepnad  ⇨

Kommentarer