20.30-22.10: Eurovisions körtävling

Sverige inte bara debuterar utan är också värdland för den andra upplagan av Eurovision Choir. Tio olika Europeiska körer gör upp om 2019 års titel. Det är i Partille Arena utanför Göteborg det avgörs och från klockan 20:30 i kväll sänder SVT2 och SVTPlay.se  

När körsångarna fick sin egen Melodifestival för två år sedan var inte Sverige med. Körer från nio länder deltog i Riga och Slovenien vann. Bara de tre i toppen fick individuella placeringar av juryn, Wales och Lettland slutade på 2:a respektive 3:e plats.

I år hoppar Sverige tillsammans med Norge, Schweiz och Skottland på körtävlingen för första gången medan de övriga i startfältet deltog även 2017. Eurovision Choir är tänkt att arrangeras vartannat år.

Sverige ställer upp med manskören Zero8

Zero8, det vill säga nollåttorna från Stockholm, utsågs internt av SVT. De har funnits i tolv år och är kända för att ofta hålla sig till den vokala musikgenren Barbershop. Två sånger har de anmält till lördagskvällens Eurovision Choir. Dels en traditionell svensk folkvisa med titeln Hej, dunkom så länge vi levom, och dels ett stycke som heter Khourmi.

Av de tio deltagarna har svenska Zero8 fått äran att öppna tävlingen, startnummer 1 för dem. Här är hela startordningen:

   1.
SVERIGE
Zero8
Hej, dunkom så länge vi levom
Khourmi
   2.
BELGIEN
Almkalia
Made In Belgium

   3.
LETTLAND
Koris Maska
Përkontëvs
Nāc, dievini
   4.
TYSKLAND
Bonn Voice
O, Täler Weit
Die gedanken sind frei
   5.
NORGE
Volve Vokal
Ønskediktet

   6.
DANMARK
Vocal Line
True North

   7.
SKOTTLAND
Alba
Cumha na Cloinne
Ach a' Mhairead
   8.
SLOVENIEN
Jazzva
Spomenčice
Bejži ptiček
     9.
SCHWEIZ
Cake O'Phonie
Chante en mon cœr
La sera sper il lag
  10.
WALES
Ysgol Gerdd Ceredigion
Cúnla
Ar Lan y Môr

Läs mer om hur vinnaren utses och mycket annat om Eurovision Choir, EC, på vår specialsida:  CHOIR  ⇨

SVT2 kommer inte ha någon speciell kommentator som ju annars brukar vara fallet med exempelvis ESC. De överlämnar det till programledarna, SVT:s egen Ella Petersson och Petroc Trelawny från brittiska tv-bolaget BBC.

En av Zero8 konkurrenter är Vocal Line. En acapella-kör från Århus

True North är deras sång för EC 2019. Danmark fanns med i premiären för två år sedan men placerade sig inte. De var inte bland trion i topp utan fick dela fjärdeplatsen med övriga oplacerade.

Kommentarer