ESC 2020: Mikrostater säger nej

Monaco tänker inte komma tillbaka och Liechtenstein har inga planer på att debutera. Det har ESCToday.com nyligen fått veta i olika omgångar.

Nästa års Eurovision är inget mikrostaterna har i åtanke. Pengar finns nog men viljan saknas, det får man anta är orsaken till att monegaskiska radio- och tv:n TMC inte vidareutvecklar sitt negativa besked.

Monaco har under det här året kunnat fira att det gått 60 år sedan deras ESC-premiär. Efter att ha deltagit i tävlingen 20 år i sträck hoppade TMC av. Comebacken 2004 var efterlängtad, men efter tre år av resultatmässiga besvikelser lämnade de igen och sågs senast till 2006.

Fakta & historik:  Monaco i ESC  ⇨
Vad gäller Liechtenstein påbörjade tv-stationen 1 FLTV för några år sedan ett allvarligt försök att bli fullvärdig EBU-medlem. Medlemskapet är ju en förutsättning för att kunna delta. Tyvärr dog ambitionen med tv-direktören Peter Kobels hastiga bortgång förra året.

Kobel var drivande för att få med Liechtenstein i EBU och Eurovision. Dessvärre har ingen tagit över hans jobb. Ett försök att delta gjordes redan på 70-talet men det gick inte eftersom landet då helt saknade tv-bolag.

Läs mer (artikel från november 2017) :  Liechtenstein vill vara med  ⇨

En annan mikrostat är ju Andorra. Från huvudstaden La Vella där tv-bolaget RTVA har sitt högkvarter har vi fått rapporter om att det inte är aktuellt med någon comeback 2020.

"Det finns ingen mening med att komma tillbaka", sade tv-chefen Xavier Mujal så sent som i mars i år.

Läs också:  Försök att locka tillbaka Andorra var förgäves  ⇨

Furstendömet, inklämt mellan Spanien och Frankrike, deltog i Eurovision mellan 2004 och 2009. Klarade aldrig av att ta sig vidare från semi till final.

Fakta & historik:  Andorra i ESC  ⇨

Allt detta gör för närvarande San Marino till den enda mikrostaten i Eurovision Song Contest. Efter succén i Tel Aviv senast har tv-bolaget SMRTV redan anmält sig till tävlingen i Nederländerna. I år fick San Marino till sin bästa placering hittills, 19:e plats.

Fakta & historik:  San Marino i ESC  ⇨

Mikrostater
Enligt FN:s definition räknas nationer med under 2 miljoner invånare som mikrostat. Men ESCsverige tycker varken Estland, Lettland, Malta eller Luxemburg är några mikrostater. De är lite för "stora" för det med en folkmängd på allt från 500 000 till som mest 1,8 miljoner.

De vi kallar mikrostater i denna artikeln kan med rätta kallas just så, både med hänsyn tagen till yta och befolkning. Andorra är störst med i dag 85 000 invånare, Monaco och Liechtenstein har vardera 37 000 medan San Marino är minst med cirka 33 000 invånare.

Kommentarer