Försök att locka tillbaka Andorra var förgäves

EBU:s högste ESC-chef Jon Ola Sand har försökt att få Andorra att återvända till tävlingen. Inför 2015 års upplaga i Wien gjordes ett sådant försök men responsen från ledningen för tv-bolaget RTVA var negativ.

Detta avslöjas nu av sajten Eurovision-spain.com som fått historien berättad för sig av Agustí Mas, tidigare medlem i Andorras ESC-delegation.

Andorra deltog i sex tävlingar 2004 - 2009 innan de lämnade. Ekonomiska problem angavs som skäl, när det var som värst övervägde RTVA att frånsäga sig medlemskapet i EBU för att spara pengar.

Andorra lyckades aldrig ta sig till final, bäst gick det 2007 när de kom på 26:e plats. I år är det tio år sedan det lilla furstendömet mellan Spanien och Frankrike deltog senast.

Försöket att få Andorra tillbaka till ESC 2015 var allvarligt menat. Agustí Mas berättar att han blev uppringd av Jon Ola Sand hösten 2014:

"Han undrade vad han kunde hjälpa till med för att få oss att återvända 2015 när ESC skulle fira sitt 60-årsjubileum. Han erbjöd sig att resa till Pyrenéerna för att diskutera saken närmare."

Agustí Mas tog med sig frågeställningen till tv-bolagets ledning men deras omedelbara reaktion var negativ.

Även om ekonomin inte längre är avgörande ser RTVA ingen mening med att komma tillbaka. TV-stationens chef Xavier Mujal säger:

"Med tanke på den artistiska nivå vi levererade under de sex år vi var med lyckades det ändå inte att nå finalen. Det måste finnas en politisk vilja och stöd av befolkningen för att delta i Eurovision."

Underförstått med det uttalandet att vilja och stöd saknas verkar det dröja länge innan det kan bli aktuellt med en andorransk comeback. Ibland hjälper det dock att byta tv-chef och med det inställning till tävlingen!

Kommentarer