Israel drog nr 14 i sommarvarm värdstad

I ett för dagen mulet men över 20 grader varmt Tel Aviv möts alla 41 länders delegationer, EBU och israeliska tv-bolaget IPBC (KAN). Bland annat har värdlandet dragit lott om startnummer i ESC-finalen.

14 blev det för Israels Home med Kobi Marimi. Bara det exakta startnumret för arrangörslandet avgörs genom lottdragning. Produktionen bestämmer för alla övriga, däremot drar man lott om ett bidrag ska uppträda i första eller andra halvan av startfältet.

Precis i mitten av finalen hamnade alltså Israel. Samma procedur har använts de senaste åren.

Vad lotten gett
ESCsverige gick fem år tillbaka för att se vad lotten gett för startnummer till de länder som haft hand om värdskapet.

Det är inte så länge sedan ett värdland senast uppträdde som nummer 14 i en ESC-final.
2019:  14 av 26 för ISRAEL i Tel Aviv
2018:  18 av 26 för PORTUGAL i Lissabon
2017:  22 av 26 för UKRAINA i Kiev
2016:  19 av 26 för SVERIGE i Stockholm
2015:  14 av 27 för ÖSTERRIKE i Wien
2014:  23 av 26 för DANMARK i Köpenhamn

Den svenska Eurovision-delegationen under ledning av Karin Gunnarsson från SVT är förstås också på plats i Tel Aviv. Det gäller även Christer Björkman som precis genomfört ännu en Melodifestival och nu hoppar in i ledningen för ESC på uppdrag av EBU.

Han har återigen utsetts till tävlingsproducent, ett jobb han hade i Malmö 2013 och återupptog i Stockholm 2016 och därefter fortsatte med i Kiev 2017 och Lissabon förra året. Björkman flög till Tel Aviv redan igår - dagen efter Mellofinalen.

Europas olika tv-bolag och det i Australien kunde under måndagen överlämna sina officiella musikvideor. SVT använder sig av John Lundviks liveuppträdande från Melodifestivalen. TV-stationernas tankegångar kring hur de vill ha scenen i ESC uppbyggd under sitt bidrags framförande informeras EBU och IPBC (KAN) skriftligen och muntligt om vid det pågående delegationsmötet.

Kommentarer