Sista rycket - fyra ESC-låtar klara i dag

Vi får under dagen presenterat för oss fullständiga Eurovision-bidrag från fyra länder. Man kan gott säga att det är sista rycket med flera nationer igång samtidigt. Ska vi kalla det "Super Thursday" kanske?!

Av de fyra är det dock bara en som anordnar nationell final. En annan avslöjar sitt interna val av både låt och artist medan två redan presenterat sina artister och i dag offentliggör deras låtar.

Nederländerna
Arcade, den låt Duncan Laurence ska tävla med i ESC-semi 2 presenteras.

San Marino
För andra gången är Serhat miniputtlandets representant. Hans låt för semi 1 offentliggörs i Tel Aviv ikväll.

Schweiz
Både låt och artist avslöjas. Det spekuleras i att uppdraget gått till Luca Hänni, om det är han dyker han först upp i Israel i semi 2.

Vitryssland
Har sin nationella uttagning "EuroFest" ikväll med tio tävlande. Den startar klockan 20:00 och vinnaren ska igenom Eurovisions första semifinal.  🔴 LIVE:  tvr.by ⇨ 

Detta sker alltså i dag torsdag 7 mars vid olika klockslag. Så fort varje lands bidrag för ESC 2019 blivit helt kända publicerar ESCsverige dem.

Ytterligare 5 i morgon
Sent om sider dök morgondagen upp som en minst lika intensiv dag. Ytterligare 5 låtar är på gång under fredagen. Det måste vara absolut sista rycket denna säsongen av nationella uttagningar och interna val från Europas alla tv-bolag.

Visserligen förekommer inte en enda nationell final men väl presentationer av internt utsedda bidrag från Irland (semi 2) och Azerbajdzjan (semi 2). Dessutom offentliggörs under fredag 8 mars låtarna från;

Makedonien: Proud  -  Tamara Todevska (semi 2)
Österrike: Limits  -  PAENDA (semi 2)
Polen: Pali sie (arbetstitel)  -  Tulia (semi 1)

Summan av detta? Ja, lägger vi ihop dagens händelser med de imorgon får vi klart med inte mindre än 9 helt färdiga bidrag som ska delta i ESC 2019. Sex av dem deltar precis som Sverige i semifinal 2 i Tel Aviv Convention Centre den 16 maj.

Namnbyte
Makedonien är ett specialfall, men bara till namnet. EBU beslutade onsdagen den 6 mars att i ESC-sammanhang börja benämna landet "North Macedonia" istället för det gamla "F.Y.R. Macedonia" (FYROM). Det egentliga namnbytet skedde i februari.

I Sverige har Makedonien alltid hetat just bara så, och kommer sannolikt fortsätta att göra. Men då Nordmakedonien också är det officiella svenska namnet på landet väljer ESCsverige från i dag att genomgående använda det.


Det lär dock inte hindra oss från att fortsätta tala om Makedonien, makedonska låtar och liknande.

Läs också:  Makedonien på väg att byta namn

19 gånger har de varit med i Eurovision som F.Y.R. Macedonia (Makedonien). Från i år blir det alltså som North Macedonia (Nordmakedonien). Först ut att tävla under det nya namnet är Tamara Todevska med låten "Proud".

Kommentarer