Island: "Hatriꝺ mun sigra" med Hatari

Segerintervju med bandet Hatari. Nyss förklarad vinnare av isländska "Söngvakeppnin" med låten Hatriꝺ mun sigra. Nu bär det i väg till ESC i Israel och semi 1 till att börja med 14 maj.

Hatari och Friðrik Ómar med Hvað ef ér get ekki elskað  var de två bidrag som av de fem gjorde upp i superfinalen. Segern kom inte som någon överraskning. Hatari har varit favorittippad länge.

Läs också:  Svårbeskrivlig musik kan nå toppen

Sedan undrar vi om nationalspråket ska behållas i Eurovision. Island har inte sjungit på isländska sedan Malmö 2013. Å andra sidan har de senaste årens låtar på engelska inte haft något positivt genomslag på resultatet.

Frågan de flesta ställer sig är om det äntligen ska bli final igen för Island i ESC. Där har de inte varit nu på hela fem år. Förra året nåddes den absoluta botten, 43:e och sista plats av samtliga.


Kommentarer

 1. Den blir på isländska eftersom de inte får byta språk utan måste sjunga på det språk de framför låten på i Islands final även i ESC, den regeln har funnits i många år (därför de byter från isländska till engelska mellan semin och finalen oftast)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha. Stort tack för informationen. Visste inte hur det exakt låg till!

   :-)

   Radera
 2. Kim Thomassen. Det er ikke sikkert Island for lov til at deltage ved årets ESC fordi den islandske gruppe Hafari ser Eurovision for at være en politisk konkurrence. Desuden vil man bruge den for at give udtryk sine politiske holdninger, der meget kristisk overfor Israel, samt for landets behandlinger af palæstinenserne. Dermed kan ESC smide Island ud ifølge de official regler for deltagelse i ESC. Det vil være rigtig at smide Island ud af ESC, hvis man gøre alvor at bruge konkurrence som en politiske kampplads, det er desværre ikke første gang nogen forsøger at bruge ESC i et politiske formål.

  https://www.dr.dk/event/melodigrandprix/aarets-vildeste-grand-prix-bidrag-island-provokerer-med-fuckfinger-til-israel

  SvaraRadera

Skicka en kommentar