Diva mot diva i finalens maxade underhållning

Två ESC-vinnare möter varandra på Mellofinalens scen. Det har gått 20 år sedan Dana International överlämnade förstapriset till Charlotte Perrelli, då Nilsson i efternamn. Det uppmärksammas i Friends Arena på lördag kväll.

Senast Eurovision gick i Israel vann ju Sverige. Det var den 29 maj 1999 i Jerusalem Charlotte slog till med Take Me To Your Heaven och bärgade hem Sverige fjärde ESC-viktoria.

Efter att den internationella juryn avlämnat sina poäng i direktsändning på lördag bjuds publiken tillbaka till Eurovision för 20 år sedan. Charlotte Perrelli och Dana International kommer att framföra sina respektive vinnarbidrag i miniversioner och därefter sjunga en gemensam låt.

Melodifestival-producenten Henric von Zweigbergk säger apropå vad som komma skall i Friends Arena:

"Charlotte och Dana tar sig tillsammans an ett Fredrik Kempe-nummer som fått ny text och försetts med titeln 'Diva to Diva' ".

Tävlat i ESC två gånger
9 maj 1998 i Birmingham vann Dana International med Diva efter en mycket jämn strid i toppen. Segermariginalen var bara sex poäng till andraplacerade Storbritannien och sju poäng till trean Malta.

Israels tredje ESC-seger blev det i alla fall till slut och året efter i Jerusalem var det Charlotte Perrellis tur med 17 poängs försprång till tvåan Island.

Dana och Charlotte har mer gemensamt än att ha vunnit. Bägge har nämligen tävlat i ESC två gånger.

Charlotte gav sig på tävlingen igen 2008 när den gick i Belgrad. Med juryns hjälp kom hon ur semin och vidare till finalen, där hamnade Hero på 18:e plats av totalt 43.

2011 tyckte också Dana det var dags igen. Men det gick inte speciellt bra för henne heller. Ding Dong som låten hette kom på 15:e plats i semifinalen så någon final var det aldrig tal om. 35:a av 43 blev Israel i Düsseldorf.

Kommentarer