Norge slår på stort när MGP firar 60 nästa år

"Vi slår på stortrumman när MGP-jubiléet skall markeras. I samband med 60-årsfirandet utökas uttagningen till fem deltävlingar och på det final."

Det säger Stig Karlsen, chef för Melodi Grand Prix vid tv-bolaget NRK ⇨

När ESCsverige nyligen berättade att norsk tv redan planerar för MGP 2020 var vi inne på att något speciellt antagligen var på gång till nästa år. Då har det gått exakt 60 år sedan Norge anordnade sin första Melodi Grand Prix och begick premiär i ESC.

Läs också:  NRK tar redan emot låtar till MGP 2020

MGP har tidigare bestått av deltävlingar som lett fram till stor final. Formatet användes mellan 2006-2014 men avskaffades därefter. 2015 återgick man till att arrangera en enda finalkväll.

Till skillnad mot tidigare års deltävlingar då man likt Melodifestivalen besökte olika städer kommer samtliga deltävlingar 2020 att hållas i Oslo. Huvudstaden är en självklar finalstad och har så varit de senaste 18 åren.

TV-tittarna får till uppgift att välja fem bidrag från deltävlingarna som ska vidare till MGP-finalen. Ytterligare fem finalister utses av en fackjury som leds av Stig Karlsen vid NRK.

Klart är att finalen ska innehålla tio låtar och äga rum i mars. Något som lär betyda att första deltävlingen kommer att avgöras i februari. Exakta datum meddelas senare.

Kommentarer