Island: Svårbenämnd musik kan nå toppen

Är det techno-punk, cyberpunk, bondage-pop eller bara nåt industriellt? Det är inte helt lätt att beskriva bandet Hataris musik. Populära är de i varje fall och favoriter till segern i lördagens isländska final av "Söngvakeppnin".

I diverse omröstningar och hos spelbolag är Hatari och deras låt Hatriꝺ mun sigra  nummer ett. I omröstningarna skuggar Hera Björk bakom Hatari medan Friꝺrik Ómar innehar andraplatsen hos bookmakers.

Om oddsen hos CoolBet, Nordic Bet och Betfair +Exchange slås samman till ett genomsnitt ser vinstchanserna ut så här procentuellt:

50%  Hatriꝺ mun sigra  -  Hatari
31%   Hvaꝺ ef ég get ekki elskaꝺ?  -  Friꝺrik Ómar
09%  Mama Said  -  Kristina Bærendsen
07%  Moving On  -  Hera Björk
04%  Fighting For Love  -  Tara Mobee 

Hatari gjorde en del kontroversiella uttalanden i isländska medier under deltävlingarna. Trion gjorde klart att de var ute för att vinna bara för att kunna åka till ESC i Tel Aviv och från scenen protestera mot israeliska statens bosättningspolitik gentemot palestinierna. De har inte brytt sig om att sådana politiska statements kan medföra diskvalifikation. Istället har populariteten ökat.

Ska man gå efter förhandssnacket ser det ut att bli en ganska stor seger i Reykjavik på lördag kväll. Ingen av de andra utmanar Hatari på allvar. Det är tittarna ihop med utländska juryer som avgör resultatet, och det är inte säkert jurygrupperna går i islänningarnas fotspår. Juryerna, utan större kännedom om lokala förmågor, kan vara de som avgör till någon annan än Hataris fördel.

Mer om Islands uttagning "Söngvakeppnins" två deltävlingar, som hölls i februari, och finalen imorgon finns på specialsidan;

Norden

Starttiden för finalen med sina fem tävlande är satt till klockan 20:45 på lördagskvällen.


Kommentarer