Kan bli en 11:e deltagare i Eurovision Choir

10 länder och självstyrande regioner fanns med på den officiella deltagarlistan när den släpptes. Men det kan bli 11 om EBU tillåter det katalanska tv-bolaget TV3 Cat att skicka körsångare till Eurovision Choir i Partille Arena utanför Göteborg i augusti.

Det är sajten Eurovoix.com som berättar storyn som har sitt ursprung i en dagsfärsk artikel hos "Elnacional.cat". Det handlar om den självstyrande spanska riksdelen Katalonien vars tv-station TV3 Cat har planer på att skicka in en ansökan om aktivt EBU-medlemskap som ska träda i kraft under nästa år 2020.

Inspirerade av att Storbritanniens riksdelar Skottland och Wales ska vara med i körtävlingen Eurovision Choir Of The Year i augusti i år, har TV3 Cat tillfrågat EBU om att få delta i väntan på att medlemskapet utreds. Detta avvisar inte EBU utan säger att de ska överväga saken närmare.

Från början fanns det nämligen plats för 11 körer i Partille Arena den 3 augusti. Men rumänsk tv hoppade av och kanske är det den platsen som EBU tänker sig kan ersättas av Katalonien istället.

Katalonien har ungefär samma ställning i Spanien som Skottland och Wales har i Storbritannien. Till skillnad mot TV3 Cat är dock skotskspråkiga ALBA som en del av tv-bolaget BBC och walesiska S4C liksom BBC fullvärdiga medlemmar av EBU.

Det katalanska parlamentet godkände i december 2018 ett förslag om att låta mediekoncernen CCMA ansöka om medlemskap. I CCMA ingår sju katalanska kanaler inklusive TV3 Cat och "Catalunya Radio" bestående av fyra radiostationer.

I en framtid vill TV3 Cat gärna vara med i ESC eller "Eurovisió" som de benämner tävlingen.

ESCsverige lanserade "Choir" i januari
När beskedet kom att Sverige och SVT skulle arrangera årets Eurovision Choir och samtidigt debutera i körtävlingen var vi snabba med att lansera en specialsida.

I början av det här året, 7 januari för att vara exakt, sjösatte ESCsverige därför Choir

Det har hänt lite andra saker också sedan vi senast rapporterade om evenemanget. På sidan Choir har vi under tiden fyllt på med info om Norge och Wales som bägge har sina kör-uttagningar den 7 april.

Lettland som var värd för den första upplagan för två år sen har internt utsett kören Koris Maska som sina representanter. Det har även Slovenien där tv-bolaget RTVSLO valt ett gäng körsångare som kallar sig Jazzva.

När och på vilket sätt SVT utser eller väljer Sveriges kör har inte meddelats ännu.

Kommentarer