Melodifestivalens final: Avgörande genrep ikväll

De åtta utländska jurygrupperna ska bilda sig en slutgiltig uppfattning. Och vad säger stockholmspubliken på plats i Friends Arena om låtarna? Det börjar dra ihop sig.

Det mesta av invigningar, välkomstfester och repetitioner är i det närmaste ett avslutat kapitel. Bara en dag kvar till finalen och nu måste allt sitta och de tävlande leverera på topp.

I eftermiddag mellan 13:45-16:00 kör SVT igenom hela programmet så som det kommer att se ut i direktsändningen från Friends Arena på lördag. Det gäller förstås inte enbart artisterna och låtarna utan även programledarnas insatser och mellanakterna.

Läs också:  Diva mot diva i finalens maxade underhållning ⇨

Viktigast av allt får folkets och juryns inställning till bidragen anses vara. Och här börjar det i dag hända saker. Vad juryerna tycker kommer att stå klart för oss i samband med att poängen avlämnas på lördagskvällen. Men det är nu de inleder arbetet med att sätta sina poäng. Dags att bestämma sig!

Läs också:  Här är länderna som röstar i Mellos final ⇨

Vid 19-tiden ikväll startar det första final-genrepet inför publik. Och här blir det särskilt intressant att se vad Melodifestivalklubbens undersökning visar. Dessa har genomgående under deltävlingarna och Andra chansen i år legat nära det verkliga resultatet.

Uppemot 1 000 hoppas vi blir tillfrågade för att få statistiskt säkerställda sifferuppgifter som det går att dra slutsatser av.

I publikundersökningen inför förra årets Mellofinal ingick 962 personer. Benjamin Ingrosso och Dance You Off vann med 22,5% av rösterna. Tvåa med 15,9% kom Samir & Viktoris Shuffla.

Läs från 9/3-2018:  Finalpubliken har talat - Benjamin vinner ⇨

Fredagens genrepspublik för ett år sedan var helt rätt ute beträffande den slutliga vinnaren Benjamin. Samir & Viktor hamnade dock först på 4:e plats i finalen. Den internationella juryn och svenska folket hade Felix Sandman som sammanlagd tvåa. Honom placerade publiken sexa på genrepet.

Arena-enkäterna speglar inte alltid stämningarna hemma hos folk
Inför finalen för två år sedan placerade genrepspubliken Wiktoria som etta, i verkligheten kom hon sexa. Den riktiga segraren 2017 Robin Bengtsson hamnade i Melodifestivalklubbens publikundersökning på 3:e plats. Så det är inte alltid enkäterna som görs i arenan speglar de stämningar som råder bland folk som är hemma och röstar.

Ännu vanligare är att det skiljer sig mer markant åt mellan juryns och arenafolkets åsikter om låtarna. Här tycks det som att tittarna brukar vara något mer överens med de utländska juryerna än vad livepubliken är.

Friends utanför Stockholm, finalarena sen 2013
Viktigast och intressantast i sammanhanget är dock att publikundersökningarna ger en fingervisning om vart vindarna blåser 24 timmar före finalens avgörande. Vem är att räkna med och vilka kan betraktas som uträknade från att ha med toppstriden att göra innan lördagskvällens direktsändning ens är påbörjad.

Det är därför vi sätter stort hopp till och förlitar oss på det resultat final-undersökningen bland betalande och gratisgående publik på Friends Arena visar efter klockan 22 ikväll fredag.

Kommentarer