Så förändras presentationen av tittarnas röster

Att ett nytt sätt att presentera poängen på i årets ESC var på gång berättade ESCsverige om förra veckan. Nu har EBU klargjort vad det exakt handlar om.

Någon jätteförändring är det inte, men det ska hålla spänningen vid liv är tanken. Det rör egentligen bara presentationen av rösterna från tittarna. På sin officiella Eurovision-portal skriver EBU:

"I vilken ordning tittarrösterna avslöjas avgörs av hur jurygrupperna rankat bidragen i finalen. Presentationen av folkets röster startar med det land som fått minst antalet poäng av juryerna och avslutas med det land som fått flest.

Programledarna skall annonsera totalsumman varje låt fått från tittarna i samtliga deltagande länder."

Precis som tidigare börjar man med att jurygrupperna avlämnar sina poäng. Därefter kommer tittarrösterna och häri ligger förändringen.

Hittills har programledarna presenterat tittar-poängen nerifrån och upp, beroende på vem som fått minst till flest röster från folket. Folkets röster styr fortfarande men ordningen de presenteras på går inte efter vad tittarna sagt utan hur juryerna rankat låtarna. Från det minst till det mest populära bidraget.

Det ska göra presentationen mindre förutsägbar eftersom det blir allt vanligare att jury och tittare tycker olika om låtarna.

Kommentarer

  1. Det blir lite som i slalom, storslalom där den som leder efter första året startar sist då de vänder på ordningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menade första åket.

      Radera
    2. Passande liknelse med slalomen :-)

      Exakt i detalj hur presentationen av tittarrösterna ska gå till och vilka tv-bilder som ska visas får vi nog inte veta förrän det är dags.

      Radera
  2. Kommer det innebära att de som låg inom 10 tio av juryn kommer få presenteras som de som blir topp tio idag av folket under omröstningen. Dvs när de ropar upp långsamt plus man får se artisten i greenroom samtidigt som den fick poängen?

    Det här blir ju diskrimerande i så fall då tittarnas poäng är tydligen mindre värda enligt EBU

    SvaraRadera

Skicka en kommentar