25 mars startar ESCsveriges ESC-omröstning

Den återkommer alltid vid den här tiden på året - omröstningen som egentligen är två och där vi vill veta vilka tio bidrag i respektive semifinal du tycker ska vidare. Om tio dagar, måndagen den 25 mars kör vi igång.

Förra året hade ni dessa tio vidare från semi 1 till final. 8 rätt av 10, det var Belgien och även Makedonien i röstningens topp 10 som i själva tävlingen inte klarade avancemang.

Österrike hamnade precis utanför finalplats genom att komma 11:a. I tävlingen blev de 3:a.

Ni placerade Cypern 2:a och Israel 3:a och bägge kom ju de facto i topp i Lissabon.

Så här blev resultatet i semi 2 2018. Det stämde sämre överens med vad som kom att ske i tävlingen. Ni röstade 6 av 10 bidrag rätt och att den danska låten skulle få svenska folkets tolva i ESC-finalen förstod vi redan efter att ha sett omröstningen.

Polen, Rumänien, Malta och Ryssland som ingick i er tio i topplista gick inte till final. Det gjorde däremot Serbien, Moldavien, Ungern och Slovenien.

Årets omröstning för semi 1 pågår mellan måndag 25 mars och tisdag 14 maj, semi 2 har samma startdag men pågår till torsdag 16 maj. De avslutas på respektive tävlingsdag.

Finalröstningen blir kort
Röstningen på de 26 finalisterna blir som alltid kort - en snabbomröstning helt enkelt. Detta eftersom vi ju inte får klart med startfältet i finalen förrän sent på kvällen den 16 maj.

Omröstningen "Vem vinner ESC 2019?"  är igång bara under ett dygn, 17-18 maj.

Inför förra årets final slutade omröstningen med cypriotisk seger. Den rättmätiga vinnaren Israel kom trea. Även ni hade Sverige, Tjeckien och Danmark i topp 10. Röstningen missade de verkliga toppbidragen från Österrike (11:a i omröstningen), Moldavien (12:a), Tyskland (13:e), Estland (18:e) och Italien (23:e).

Läs också:  Finalröstning:  Cypern tar hem segern

Kommentarer