EBU till Israels regering: Släpp loss mer pengar till ESC

I ett brev undertecknat av Noel Curran från EBU uppmanas den israeliska regeringen att skjuta till mer pengar så att arbetet med att förbereda Eurovision i Tel Aviv kan fortsätta utan avbrott. Det är årets "host broadcaster" tv-bolaget IPBC (KAN) som är under ekonomisk press.

Det är särskilt kostnaderna för säkerhetsåtgärder under tävlingen från mitten av april och en dryg månad framåt som EBU vill att den israeliska staten ska täcka. Det är pengar som tv-bolaget tvingas ligga ute med. På sikt kan det hota finansieringen och existensen av IPBC (KAN) som public servicebolag, skriver EBU i brevet till regeringen.

Logotype för tv-bolaget KAN (IPBC)
Bara fått lån som ska betalas tillbaka
Regeringen har redan ställt upp med ett lån till tv-stationen på 180 miljoner svenska kronor för att det ska kunna arrangera ESC. Lånet ska betalas tillbaka på 15 års tid.

Men behoven har visat sig vara större än så och mer pengar behövs, gärna som statligt bidrag och inte bara som lån IPBC (KAN) är återbetalningsskyldigt till.

Detta har regeringen hittills sagt nej till och hänvisat till att nya kostnader som uppstår måste klaras med det utbetalda lånet.

Nu gör EBU trots allt ett nytt försök att få statsmakterna att inse behovet av nya medel. Allt för att få till stånd ett Eurovision Song Contest som inte samtidigt gör landets arrangerande tv-bolag bankrutt.

Kommentarer