Här är länderna som röstar i Melodifestivalens final

Andra Chansen i all ära men det är ju finalen nästa helg vi ser allra mest fram emot. Nu har SVT avslöjat vilka länder som ska få vara med och utse den svenska representanten i Eurovision 2019.

I år har som vi tidigare berättat antalet internationella jurygrupper minskats från 11 till 8. Detta för att överensstämma med de nya röstningsreglerna som utgår från den uppdelning som gjorts av svenska folket i åldersgrupper, de är 8 stycken.

Årets juryer med poängavlämnare kommer från (i röstningsordning finalkvällen)

1. Portugal  
2. Österrike  Austria
3. Australien  Australia
4. Cypern  Cyprus
5. Frankrike  France
6. Finland
7. Storbritannien  Great Britain (
United Kingdom)
8. Israel

Samtliga länder har deltagit i Mellos omröstning tidigare, även om det gått tio år sedan Finland senast var med. SVT har bland annat tagit med de som haft framgång i ESC på senare tid, 2017 års vinnare Portugal och topp tre från i fjol, Israel, Cypern och Österrike. Som synes inga östeuropeiska nationer alls.

Att antalet jurygrupper denna gången minskat från 11 till 8 motsvarande 27 procent gör Mellogeneralen Christer Björkman nervös. Till SVT säger han;

"Åtta är otroligt mycket färre, och det statistiska utfallet blir mer begränsat och otydligare, så lite läskigt tycker jag att det är. Vi får se vad det har för effekt."

Kommentarer

  1. Klantigt ! Och varför är Finland med och både Australien OCH UK? Det står ju klart att utländska juryn är otroligt viktig, ta bort deras makt är klantigt.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker man borde utöka juryn till minst 15 länder. I Tysklands final är det 20 länder som röstar

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Jonathan v

      Ja, det var verkligen nytt rekord. 20 som i tyska finalen kändes för mycket men minst 10 i alla fall.

      Radera

Skicka en kommentar