Han har två låtar med i årets Eurovision

Det gör honom rätt så unik. Att han tävlar mot sig själv med två olika låtar i ESC i Israel i maj. För förutom Mellosegern med Too Late For Love  är John Lundvik också en av låtskrivarna till Storbritanniens bidrag Bigger Than Us.

Den brittiska låten sjungs av Michael Rice. Han vann den nationella finalen "Eurovision: You Decide" för en månad sedan men slipper kvala. Som alltid är Storbritannien direktkvalificerad för ESC:s final.

Läs också:  Storbritannien: Bigger Than Us  med Michael Rice

Ja, vad säger ni, ska vi inte ta och grotta ner oss i lite statistik från gårdagskvällens Melodifestivalfinal och samtidigt ta reda på mer om årets pristagare av "Sångfågeln"?

Som tidigare konstaterats var de åtta utländska jurygrupperna överens med svenska folket om vem som skulle vinna. Men där bakom fanns det skillnader.

Juryns topplista: Här är Nano den stora vinnaren med en silvermedalj i tryggt förvar. Tittarna däremot placerade honom på 11:e och näst sista plats. Jojkandet gick inte hem internationellt.

Tittarnas topplista: Medan Jon Henrik var den stora förloraren hos jurygrupperna var han något av svenskarnas kelgris. Tack vare dem hamnade han till slut 4:a och slapp sistaplatsen. Att publiken hade Bishara som sin tvåa märktes också på slutresultatet, 16-åringen åkte i och med det upp flera placeringar. 

Vem är John Lundvik?
Vinnaren av Melodifestivalen är 36 år. Han föddes i London och adopterades av ett svenskt par som var bosatta och jobbade där på 80-talet. När John var 6 år flyttade familjen hem till Växjö där han växte upp. Upp i 20-årsåldern var John aktiv friidrottare och var med och tog brons för IFK Växjö i stafett.

John Lundvik blev känd när han för ett år sedan deltog i Mellon för första gången.

I sällskap med Benjamin Ingrosso tog han sig vidare från deltävlingen i Karlstad.

Läs också:  Första finalisterna: Benjamin Ingrosso och John Lundvik

Melodifestivalen 2018: I finalen blev det brons med balladen "My Turn". 128 poäng slutade bidraget på, allt medan deltävlingspolaren Benjamin vann med 181.


Musik har John Lundvik länge ägnat sig åt. Han var en av låtskrivarna till den speciella melodi som framfördes i kyrkan i samband med kronprinsessan Victorias bröllop för nio år sedan. Han har också skrivit musik åt artister som Sanna Nielsen och Anton Ewald samt temat till den svenska filmen "Snabba Cash" som hade premiär 2010.

Första gången Lundvik syntes till i ett större tv-program var för bara några år sedan i SVT:s direktsända "Allsång På Skansen". Där uppträdde han tillsammans med legendaren Lill Lindfors.

Kom med i ett sent skede
Kören "The Mamas" som han har med sig i Too Late For Love kom med i ett ganska sent skede. Enligt tidningsuppgifter var tanken att Lundvik skulle framföra låten själv, men bara någon vecka före sista deltävlingen i Lidköping varifrån bidraget blev finalklart förstärktes gospeltemat av att kören togs med på scenen. Det får nog sägas ha varit ett lyckokast!

Det var i fjärde deltävlingen den 23 februari John Lundvik gick direkt vidare till finalen. Med sig därifrån fick han Bishara som ju passande nog placerade sig tvåa i Friends Arena.

Med tanke på slutresultatet får lidköpingsborna sägas ha varit med om årets starkaste omgång låtmässigt.

För glöm heller inte att Arvingarna och Lisa Ajax som båda också deltog i sista deltävlingen tog sig till finalen via Andra Chansen. 6:e respektive 9:e plats hamnade de på igår.

Finfin utdelning för de som såg dem alla fyra live i Sparbanken Arena i Lidköping. "Deras" bidrag fick i finalen placeringarna 1, 2, 6, 9.

Melodifestivalmästaren 2019 är inte bara sammanboende och tvåbarnspappa utan kan också titulera sig 10-talets sista festivalsegrare, ett framgångsrikt årtionde med två svenska ESC-vinster.

I väntan på den slutliga topplistan med alla 28 publicerar ESCsverige de 16 främsta, finalisterna och bidragen som kom till Andra Chansen:

Too Late For Love 
John Lundvik 
181 poäng 
  2. 
On My Own
Bishara
107
  3. 
Hold You
Hanna Ferm & Liamoo
107
  4. 
Norrsken (Goeksegh)
Jon Henrik Fjällgren
 74
  5. 
Hello
Mohombi
 74
  6. 
I Do
Arvingarna
 64
  7. 
Not With Me
Wiktoria
 64
  8. 
Chasing Rivers
Nano
 64
  9. 
Torn
Lisa Ajax
 62
10. 
Ashes To Ashes
Anna Bergendahl
 56
11. 
Victorious
Lina Hedlund
 40
12. 
I Do Me
Malou Prytz
 35
13. Andra chansen
Who I Am
Rebecka Karlsson
793 704
14. Andra chansen
Nakna i regnet
Vlad Reiser
713 742
15. Andra chansen
Army Of Us
Andreas Johnson
693 105
16. Andra chansen
Låt skiten brinna
Martin Stenmarck
671 850
17. 
?
?
?
18. 
?
?
?
19. 
?
?
?
20.
?
?
?
21.
?
?
?
22.
?
?
?
23.
?
?
?
24.
?
?
?
25.
?
?
?
26.
?
?
?
27.
?
?
?
28.
?
?
?

Kommentarer

 1. John Lundvik fick inte alla 12 poängerna av tittarna eftersom maxpoängen där är 96 poäng. 

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är svårt att få tolvor av tittarna eftersom den poängskalan inte gällt för dem på lång tid nu. Vi nämner inte någonstans att Lundvik skulle ha fått alla tittarnas tolvor, han fick hålla till godo med folkets högstapoäng 85 istället.

   Däremot fick ju Lundvik alla tolvor av jurygrupperna. De har som bekant kvar den gamla skalan 1-12 utom 9 och 11.

   Så summan av kardemumman, förstår inte riktigt vad du far efter.

   Radera
  2. Det stämmer ni har inte sagt det. Men alla personer och media skriver att han fick högsta poängen av folket. Det kan misstolkas som att han fick 96 poäng av folket.
   De olika röstningsgrupperna för apparna och telefonröstning delar ju ut poäng efter skalan ifrån varje grupp 12,10, 8, 7 etc och 1 poäng och 0 poäng för 2 stycken. Då kan han inte ha vunnit i alla åldrarna plus hos tv-tittarna eftersom han fick 85 poäng.

   Radera
  3. Plus jag vill uppmärksamma det att han vann inte hos alla röstningsgrupper hos tv-tittarna. Det är ingen bokstavligt talat som gjort det.

   Radera
 2. Jag ska tipsa
  Expressen och Aftonbladet om det här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tipsa dem. Tidningarna har ofta grova faktafel när de skriver om Mello, för att inte tala om ESC. Särskilt de journalister som inte brukar bevaka musiktävlingarna.

   Radera

Skicka en kommentar