Israelisk organisation vill stoppa Island från ESC

Bandet Hatari med Hatriꝺ mun sigra  väcker som väntat känslor. En organisation i Israel som heter "Shurat HaDin", och värnar rättigheter som landets lag garanterar medborgarna, menar att bandmedlemmarnas uttalanden och agerande strider mot israelisk lagstiftning. De borde därför stoppas från att delta i Tel Aviv.

Det "Shurat HaDin" reagerat på är de antiisraeliska ställningstaganden isländska Hatari gjort. Som ESCsverige berättat tidigare har de varit inne på att använda sin position på plats i Tel Aviv för att protestera mot Israels palestinapolitik. I ett tidigare skede ska Hatari skrivit under en protestlista mot att Eurovision överhuvudtaget ska hållas i Israel.

Allt detta strider mot en av Israels lagar anser "Shurat HaDin" och hänvisar till följande lagtext:

"En icke-medborgare skall nekas inträde till landet om personen i fråga medvetet uppmuntrat till bojkott av Israel."

Det här har väckt uppmärksamhet av medier världen över, Jerusalem Post, engelska musiktidningen NME och i dag Sveriges Radio rapporterar om saken.

ESCsverige tror mer det handlar om skrämskott från Hataris sida. Alla uttalanden om Israel de gjort kom före finalen av den isländska uttagningen "Söngvakeppnin". Därefter har de hållit låg profil och låtit musik gå före politik.
EBU har gjort klart att bara antydan till någon protestaktion på scenen i Tel Aviv kommer att leda till omedelbar diskvalifikation.

Det var den 2 mars Hatari vann "Söngvakeppnin" på ett övertygande sätt med 72 404 röster. De var stora förhandsfavoriter och gick hem hos både tittarna och den internationella juryn.

Läs också:  Island: Hatriꝺ mun sigra med Hatari ⇨

I ESC väntar semifinal 1 och ett startnummer i andra halvan av startfältet. Tisdagen den 14 maj gör Island tillsammans med 16 andra länder, däribland Finlands Darude och Estlands svenske sångare Victor Crone, upp om tio finalplatser.

Kommentarer