"TOO LATE FOR LOVE" MED JOHN LUNDVIK VINNER MELLO 2019

Melodifestivalen har fått sin nya vinnare och Sverige sitt 59:e ESC-bidrag.

Med totalt 181 poäng tog Too Late For Love  med John Lundvik hem en komfortabel seger i lördagskvällens final i Friends Arena i Stockholm.

Det var egentligen inget snack om saken. 36-åringen från Växjö var tillsammans med den gospeldoftande kören "The Mamas" i ledning från början till slut. Ingen av de övriga 11 finalisterna var i närheten att spoliera Lundviks triumf. Förstaplatsen var överlägsen, precis som förväntat.

Enigheten mellan de utländska jurygrupperna och svenska folket om John Lundvik var total. Bägge hade honom som etta. Efter att juryerna sagt sitt var han i ledning med 96 poäng. Alla åtta jurygrupper gav sina 12:or till Too Late For Love, det sker inte ofta. Även tittarnas högstapoäng 85 gick odiskutabelt till John Lundvik.

16-åringen kniper andraplatsen
Juryerna hade Nano som tvåa medan tittarna föredrog Bishara där istället. De såg till att få upp Bishara i resultatlistan, han var populärare bland folket än hos den internationella juryn. Hanna Ferm & Liamoo höll dock jämna ställningar hos såväl tittare som jury. Duon fick lika många slutpoäng som Bishara men eftersom tittarnas röster väger tyngre när det är oavgjort kniper 16-åringen andraplatsen.


John Lundviks överlägsenhet bevisas av att han fick 74 poäng mer än tvåan, den största segermariginalen i Mello sedan Måns Zelmerlöw vann för fyra år sedan. Förra året var skillnaden mellan Benjamin Ingrosso och andraplacerade Felix Sandman 23 poäng, betydligt jämnare alltså. Lite kul är det att Benjamin också vann på 181 poäng, exakt samma slutsumma som för John.

"
"Detta är det största kvitto man kan få som artist och musiker. Nu ska jag njuta några dagar och sedan ska vi till Eurovision, yeeeaaaahhh!!"

Sagt av en glad och upprymd John Lundvik en halvtimme efter segern i Friends Arena.

Hans vinnarlåt fick arenataket i Solna att nästan lyfta, det var fullsatt omkring 27 000 på plats. Med en blandning bestående av funk, soul, disco och gospel tilltalar Too Late For Love både de breda lyssnargrupperna och jurygruppernas musikexperter. Bland alla ballader stack bidraget ut med sitt tempo, sin glädje och positivism.

John Lundvik slog igenom för en större allmänhet så sent som förra året när han deltog i Melodifestivalen för första gången. Det blev succé direkt. Med den lugna My Turn gick han direkt till final och kom trea.

Mer om svenska Mellobidrag 1958 - 2019:  Sverige
Mer om:  Sverige i ESC

Nu kan vi inte tänka oss något annat än att Sverige avancerar från ESC-semifinal 2 i Tel Aviv torsdagen den 16 maj till finalen två dagar senare. Vi grundar det på det enorma genomslag Too Late For Love  hade hos samtliga länders juryer i kvällens Melodifestival-final, tolvor från alla åtta som sagt.


Kommentarer

 1. Är det inte så att om minst två bidrag hamnar på samma slutpoäng så får det bidrag som fick flest poäng av folket den högre placeringen? Borde inte ’Chasing Rivers’ och ’I Do’ byta plats med varandra då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, du har helt rätt. Korrekt måste vara:

   1. Too Late For Love - John Lundvik 181 poäng
   2. On My Own - Bishara 107
   3. Hold You - Hanna Ferm & Liamoo 107
   4. Norrsken (Goeksegh) - Jon Henrik Fjällgren 74
   5. Hello - Mohimbi 74
   6. I Do - Arvingarna 64
   7. Not With Me - Wiktoria 64
   8. Chasing Rivers - Nano 64
   9. Torn - Lisa Ajax 62
   10. Ashes To Ashes - Anna Bergendahl 56
   11. Victorious - Lina Hedlund 40
   12. I Do Me - Malou Prytz 35

   Radera
  2. Precis så tycker jag också att det borde ha sett ut! Men det kanske är den nya ”poäng efter åldersgrupper” som är och spökar? Hoppas man får det svart på vitt när röstning-siffrorna släpps på tisdag.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. John Lundvik fick inte alla 12 poängerna av tittarna eftersom maxpoängen där är 96 poäng.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar