Rumänien: Bara 8:e plats hos tittarna - vann ändå

För en månad sedan kunde Ester Peony med On A Sunday  fira segern i den rumänska finalen "Selectia Nationala". Först nu har tv-stationen TVR släppt de detaljerade röstningsresultaten och av dem framgår att Ester inte var tittarnas favorit, långt därifrån. 8:e plats av 12 gav tittarna henne.

Det var de olika regionala jurygruppernas övervältrande av poäng på Ester Peony som gjorde att hon vann. Tittarnas nummer ett var istället Laura Bretan. Hon kom tvåa bara fem poäng efter Ester kunde ESCsverige konstatera 18 februari:

Läs också:  Ännu en motståndare till Sverige har valt

Men egentligen var det inte så jämnt som poängen visar - i varje fall inte hos det röstande rumänska folket. Ester Peony fick 3,2% av rösterna att jämföra med nästan 42% som gick till Laura Bretan och balladen Dear Father. Överlägset mycket mer alltså även gentemot andraplacerade låten Destin med Trooper som fick 12,8%.

Så skulle topp tre ha sett ut om enbart tittarrösterna räknats. Men där kunde som sagt juryerna stuva om rätt rejält, särskilt gällande vem som skulle avgå med segern. Totalt registrerades 11 169 röster från tittarna fördelade på 12 bidrag.

Endast 356 röster på "On A Sunday"
4 685 röster och klart mest av alla gick till Dear Father med Laura Bretan (1:a plats). Endast 356 tyckte det var värt att rösta på On A Sunday med Ester Peony (8:e plats).

Nu blir det country & western-influerat från Rumänien i ESC istället för ballad. Vi får nog ta och spana in den låt som folket var så förtjusta i.


Kommentarer