Norges förstasemi på nio år

Inte sedan Stella Mwangi "Haba Habade" sig igenom tävlingen i Düsseldorf 2011 har Norge varit i semi 1.

Om ni tycker Sverige nästintill abonnerat på Eurovisions torsdagskval är det ingenting emot våra grannar i väster. För första gången på hela nio år dyker ett norskt bidrag upp i tisdagskvällens semifinal. Där har de bara befunnit sig två gånger tidigare, 2008 och 2011.

Vid första tillfället gick det hur bra som helst. Maria Haukaas Storeng tog sig enkelt till finalen i Belgrad för tolv år sedan när hon kom 4:a med Hold On Be Strong. Däremot missades finalen 2011, Haba Haba med Stella Mwangi slutade på 17:e plats av 19. Därefter var det endast semi 2 för Norge fram till i år vill säga.

Fem år sedan semi 1
Lotten har under årens lopp sett till att även placera många av Danmarks bidrag i den andra semifinalen, så även i Rotterdam. Vi måste gå tillbaka fem år för att hitta en låt från första semin. Det var i Wien 2015 och resulterade i att man blev kvar i kvalomgången, 13:e plats av 16 för The Way You Are med bandet Anti Social Media.

Vi har tidigare sett det omvända för Finland. Allt som oftast i semi 1, en trend som dock bryts i Holland eftersom semi 2 väntar för första gången på sex år. Situationen är liknande för Island. Kvalar i år en torsdag istället för en tisdag vilket inte hänt sen 2015. Men senaste besöket i andra semin har nog de flesta glömt, finalen missades efter att Unbroken med Maria Olafs kommit på 15:e plats av 17.

Alltid tidig start i första semin
Årets vinnande Mellobidrag ska förhoppningsvis nå ESC-finalen efter att först ha gått igenom semifinal 1 och dess startfälts första halva. Precis detta har hänt Sverige förut - och med gott resultat. Vi börjar med senaste gången ett svenskt bidrag var i semi 1, i Kiev för tre år sedan.

Robin Bengtssons I Can't Go On skulle ut i första halvan, och när startordningen bestämdes definitivt fick Robin till uppgift att inleda hela tävlingen. Startnummer 1 i semi 1 blev det, vilket klarades med bravur. Sverige kom trea och finalplatsen var säkrad med mycket god mariginal.

Sådant var läget också för sex år sedan i Köpenhamn. Även där skulle Mellovinnaren, Undo med Sanna Nielsen, kvala i första halvan av första semifinalen. Hon gick ut på scenen som nummer fyra och kom på 2:a plats. Kan det bli mer final liksom!

Sveriges första semi 1 var i Moskva 2009. Även då var förutsättningarna de samma, första semins första halva. Malena Ernmans La Voix hade startnummer 5 och kunde efter röstningen kvittera ut en 4:e plats av 18.

Inte heller då för 11 år sedan kunde finalplatsen ifrågasättas, den var i säkert förvar minst sagt. Och så nu då, när ett svenskt Eurovisionbidrag är tillbaka i den inledande semin, upprepas allt.

Bara att följa traditionen
Sverige har aldrig lottats att starta i andra halvan av semi 1. Det förändrades inte i år heller.

Ett startnummer mellan 1-8 kan den som vinner Melodifestivalen i mars ställa in sig på redan nu. Då det hittills slutat lyckligt för alla tidigare Mellodeltagare i ESC:s semi 1 kan man ju inte annat göra än att uppmana årets svenska representant att bara ta det lugnt och följa traditionen.

Svenska bidrags startnummer och placeringar i semi 1:
2009  #5  (4:e plats av 18)
2014  #4  (2:a plats av 16)
2017  #1  (3:e plats av 18)
2020  #1-8  (? plats av 17)

Till saken hör, även om det gällde semi 2, att John Lundvik också hamnade i första halvan av startfältet i förra årets Eurovision. Too Late For Love fick sedermera startnummer 8 av 18 och kunde utan problem ta sig vidare till finalen.

Kommentarer

  1. Tror risken att Sverige inte går vidare är större än vanligt.
    1. Ny chef över Melodifestivalen. Kan ju påverka vilka låtar och artister som är med i år och kanske hypotetiskt juryn ser ut iår.
    2. Bara Norge av Sveriges grannländer är med i samma semifinal. Även om Australien är med så är det inte säkert att Sverige får poäng av dom då exempelvis deras jury och tittare 2016 gav Sverige noll poäng i finalen.
    3. Sverige startar i första halvan av semifinalen.
    4. Känns som en hel del fans har börjat ogilla Sverige.

    Dock tror jag att Sverige klarar att gå vidare utan att veta hur låten låter i år men det är inte lika självklart som det var under en längre tid för Sverige i tävlingen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Överens om punkt 4 men bara delvis. Det är inte så mycket fansen utan mer tv-tittare runt om i Europa som de senaste åren hållit nere poänggivningen till Sverige. Allt medan jurygrupperna varit mera entusiastiska än nånsin förut. Att få till en bättre låtmix för att även locka tittarna att följa juryernas exempel i omröstningen, är en viktig uppgift i årets Mello.

      Radera

Skicka en kommentar