Juryn och folket

Överens om Australien Både juryn och tv-tittarna i Sverige gav sina tolvor till Australien.

Men på nivån därunder var det ganska stora skillnader, här måste vi bara nämna Azerbajdzjan som exempel.

Medan de svenska tv-tittarna rankade det azeriska bidraget på 24:e och näst sista plats gav juryn den en tia, det vill säga rankad som tvåa och näst bäst efter Australien. Större skillnad i tycke och smak går knappast att uppbringa. Lisa Ajax som ingick i juryn ville till och med ha Azerbajdzjan som vinnare, en annan jurymedlem Rickard Keilor rankade den som tvåa.

Azerbajdzjans låt Miracle har svenska låtskrivare, ESCsverige är övertygad om att juryn påverkats av detta. Ett slags vänskapskorruption som är förödande för tävlingen. Azerbajdzjan hamnade på 17:e plats vilket visar hur rätt ute tv-tittarna från Sverige var.

Segrande Ukraina och Polen är andra exempel på hur jury och tv-tittare kommer fram till helt olika slutsatser. Den svenska juryn rankade Jamala och hennes 1944 som nummer 16 medan telefonrösterna gav den 4:e plats och därigenom 7 poäng. Polen ville juryn ha på 25:e och sista plats, tv-tittarna gav den 2:a plats och 10 poäng.

Det är för stora differenser för att man ska känna sig trygg med systemet, den svenska juryn är ju helt väck. Är det ens samma låtar de lyssnar på eller det svågerpolitik som styr juryns tänk (kompis med svenska låtskrivare som tävlar för andra länder)?

Om Australien var dock enigheten stor. Tolva från bägge till Dami Im. Så här såg svenska folkets topp tio ut:

12 Australien
10 Polen
8  Ryssland
7  Ukraina
6  Litauen
5  Österrike
4  Bulgarien
3  Frankrike
2  Nederländerna
1  Spanien

Och detta är juryns tio i topp så som Gina Dirawi presenterade dem i den tv-sända finalen:

Kommentarer

 1. En sak som jag har tänkt på. Kan det inte vara så att grannröstning kommer minska hos telefonrösterna i framtiden pågrund av att juryguppernas poäng kanske blir missvisande/vilseledande för tittarna under direktsändningen? exempelvis nu skriver media att Norge inte gav Sverige några poäng när det själva verket var den norska juryn och har läst på internet att folk är arga. Nästa år kommer kanske färre svenskar rösta på Norge. Det finns ingen fakta på det här utan är bara en teoretiskt teori ifrån min sida. /Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst det blev ju inga poäng från den norska juryn men väl från det norska folket, så poäng från Norge till Sverige blev det trots allt.

   Viktigare är att få jurymedlemmar som tar sitt jobb på större allvar och inte låter personliga kontakter eller känningar styra när bidragen ska bedömas.

   Ett trist exempel på hur det inte ska funka är vissa jurymedlemmars favoriserande av Azerbajdzjan och Malta.

   /
   martin

   Radera

Skicka en kommentar