UKRAINA VANN - SVERIGE 5:A

ESC 2016 Ukraina med låten 1944 framförd av Jamala gick segrande ur Eurovision i Globen. Sveriges Frans kom på en hedervärd 5:e plats.

Dramatiskt värre i slutet av omröstningen. Australien låg länge i ledning men det var Ryssland som vann telefonomröstningen ändå vann Ukraina.Poängen som Rysslands Sergey Lazarev fick av jurygrupperna räckte inte till för att gå om varken Ukraina eller Australien. Grattis säger vi därmed till Ukraina som med 534 poäng vann ESC 2016. Det är landets andra seger i tävlingen, den första kom 2004 i Istanbul.

Efter att samtliga 42 jurygrupper gett sina poäng var australiska Dami Im i solklar ledning, If I Were Sorry med Frans låg på på 9:e plats. Men medan Australien förlorade på tv-tittarnas röster vann Sverige hela fyra placeringar. Femteplatsen är Sveriges näst bästa resultat på hemmaplan efter Kikki Danielssons insats i Göteborg 1985.

Låtmässigt får vi betrakta kvällens ESC som en av de bästa någonsin, det var genomgående god kvalitet på de flesta bidragen. SVT bör också känna sig mer än nöjda med produktionen.

I övrigt då? Jo, Bulgarien får med sin 4:e plats sitt bästa resultat i Eurovision hittills. Tjeckien som finaldebuterade hamnade tyvärr på 25:e och näst sista plats, det är ändå deras bästa placering i tävlingen. En av förhandsfavoriterna Amir fick nöja sig med 6:e plats, trots allt Frankrikes bästa resultat på 14 år. Tyskland gjorde det igen, precis som i Wien förra året kom de på sista plats i finalen.

Kommentarer